Røde Kors er til stede på en rekke festivaler og arrangementer i sommer. Vis bildetekst
Røde Kors er til stede på en rekke festivaler og arrangementer i sommer. Vi ber alle huske festivalvettreglene.

Husk festivalvett i sommer!

Svært mange av oss deltar på festivaler og konserter i løpet av sommeren. Røde Kors ber festival- og konsertdeltakere vise festivalvett.

- På det meste kan vi behandle opptil 800 mennesker på en festival. Mange av skadene kan unngås med enkle forholdsregler, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors hjelpekorps. 

I løpet av sommeren vil tusenvis få behandling av frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps over hele landet, på de mange store og små konsertene og festivalene i sommer. 

- Vi skal ta godt vare på alle, men det beste er jo å nyte konsertopplevelsen uten hendelser. Noen enkle kjøreregler kan gjøre dette enklere. Mange blir varme og må drikke nok vann og beskytte seg mot sola. Det er også viktig å være forsiktig med alkohol, for mange av skadene skjer i forbindelse med drikking, sier Kjersti Løvik. 

Hun er også veldig klar på at det er viktig å ta vare på hverandre for å unngå uhell og skader og ubehagelige opplevelser når alt ligger til rette for mange fine sommeropplevelser. 

Her er Røde Kors festivalvettregler:

1. Unngå heteslag – drikk nok vann. Vannet i kroppen din er med på å regulere kroppstemperaturen din, og hvis du ikke får i deg nok vann kan det i verste fall være livstruende. Husk også at hvor tørsteslukkende en kald øl enn er, virker alkohol dehydrerende på kroppen, så det er viktig å fylle på med vann innimellom. I løpet av en dag bør man få i seg minst to liter vann. 

2. Beskytt deg mot sola. Bruk minimum solfaktor 15 med UVA-beskyttelse, og bruk gjerne også dekkende klær, solhatt, solbriller og parasoll. Ta en pause fra solen mellom klokken 12 og 15, da er den på det sterkeste. Husk at solen ofte tar like sterkt i overskyet vær. 

3. Forebygg insektbitt. Innpåslitne innsekter kan være en sann plage for festivalgjengere. Flått er et av krypene som kan man skal passe seg for, selv om 98 prosent av alle flåttbitt er helt ufarlige. Forebygg flåttbitt ved å dekke deg til når du ferdes i skog- og kystområder, og sjekk etter flått om kvelden, spesielt på steder som bak ørene, i lysken og under armene. 

4. Vis badevett - for din egen og for andres skyld!  Bad ikke når du er påvirket av rusmidler, eller like etter at du har spist. Stup ikke uten å vite hvor dypt det er, og dytt heller aldri andre ut i vannet. Gå på land hvis du føler deg kald eller uvel, og rop på hjelp bare hvis du er i fare - aldri ellers. 

5. Pass på grillen! Engangsgrillen er i vinden som aldri før, men bøttegrill er heller ikke et uvanlig syn blant teltene på norske festivaler. Tenn grillen i god avstand fra teltet. Sørg for at barn, dyr og overstadig berusede mennesker er i sikker avstand fra grillen når du går i gang. Om sommeren er det stor skogbrannfare, så det er viktig å aldri gå fra grillen, og alltid slukke etter deg. Vær også forsiktig når du benytter deg av gass og aggregater. Det er viktig med utlufting og forsiktig bruk. Ikke sov med aggregatet gående. 

6. Ta vare på hørselen. Ta forholdsregler. Ørepropper er den beste måten å beskytte hørselen på. Sørg også for at du ikke står med øret inntil høyttalerne, men plasser deg heller mest mulig mot midten. Tenk på at barn er mer utsatt enn voksne, har du med barn, utstyr dem med hørselsvern. 

7. Drikk med måte. Vis måtehold når du nyter alkohol. Du blir ekstra påvirket av alkohol i varmen, og tåler kanskje ikke like mye som ellers. Pass også på å holde et øye på drinken din, slik at du ikke risikerer å få i deg mer enn du hadde regnet med. 

8. Bruk kondom! Seksuelt overførbare sykdommer unngår du best ved å bruke kondom. 

9. Si ifra! Ser du noen som trenger hjelp, ikke vær redd for å kontakte personell som er ansvarlig for sikkerhet og helse, enten det er ambulansepersonell, Røde Kors eller andre sanitetsmannskaper. Dersom du kommer over en bevisstløs person, ring 1-1-3 med én gang – husk at det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite.  

10. Til slutt: nyt festivalen!  Pass på hverandre der ute, og ha en riktig god festivalsommer!