Krevende føre gir typiske skader

Veksling mellom pluss- og minusgrader gir krevende føre. Det ser vi også på type skader behandlet hittil i påsken.

– Det fine været gir vanskelig føre når det veksler mellom plussgrader i solen og minusgrader i skyggen. Skigåere kan møte hard snø på grensen til is i skyggen, og slush der sola har varmet opp snøen. Dette kan gjøre skiturene utfordrende, forteller Kjersti Løvik som er Landsrådsleder Hjelpekorps.

Flest brudd og forstuinger

Over halvparten av de registrerte skadene i påsken er brudd og forstuinger.

– Disse skadene gjenspeiler snøforholdene denne påska, mye snø, kaldt om natten og sol på dagen gir et steinhardt underlag, og da er det fort gjort å skade seg.

Hordaland, Oppland og Telemark ligger øverst på listen når det gjelder antall skader i påsken.

– Dette er steder med mye fjell og mange hytter, så det ferdes flere folk her i ferien, sier Løvik.

Høyere utfart

Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag, Hedmark og Oppland melder om høyere utfart enn normalt så tidlig i påsken. I fjor påske hadde Oppland registrert 39 henteoppdrag, mens i år er tallet allerede omtrent 30.

– Det er kjempestor utfart, og det er høyt tempo hos oss. I dag hadde vi for eksempel åtte oppdrag på to timer, forteller Daniel Lien fra informasjonssentralen i Oppland.

Hjelpekorpser Sten Johansen i Nord-Trøndelag bekrefter at det er høyere utfart i området, og derfor flere oppdrag. Men hans umiddelbare bekymring er snøskredene.

– I dag har det gått flere skred i områder det ikke vanligvis pleier å gå skred, så vi har gått ut med informasjon om dette og ber folk passe på hvor de legger ut på tur, sier han. 

Over ett årsverk i antall tjenestetimer er brukt hittil i påsken på hendelseshåndtering.

– Vi vet at tallene på skader er høyere, men på grunn av stor oppdragsmengde er livreddende innsats prioritert foran innrapportering. Så de riktige tallene kommer først i morgen, avslutter Kjersti Løvik.

Lær om fjellvettreglene her!