Ny nødhjelpskonvoi på vei inn i Øst-Ghouta

En nødhjelpskonvoi med 25 lastebiler er nå på vei til Douma med livsviktig nødhjelp. Samtidig er det syv år siden krigen startet.

Konvoien er en felles aksjon mellom Syrisk Røde Halvmåne, Den internasjonale Røde Kors-Komiteen (ICRC) og FN, og følger opp de to nødhjelpskonvoiene som fikk tilgang i forrige uke.

Dette er utstyr det er desperat behov for etter de intense luftangrepene og kampene som har pågått nærmest kontinuerlig de siste ukene, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland. 

Behovene i Øst-Ghouta er prekære etter de intense kampene. Spesielt er vi bekymret for tilgangen til helsehjelp. Vi får rapporter om at folk dør av skader fordi de ikke får tilgang til helsehjelp. Dette må ta slutt, sier Apeland.

Forferdelige forhold i Øst-Ghouta

De harde kampene og store sivile tapene i Øst-Ghouta viser tydelig at lidelsene fortsetter og at kampene langt fra er over.

Syrisk Røde Halvmåne og Røde Kors- komiteen (ICRC) har sammen med FN de siste ukene fått tilgang til Øst- Ghouta med nødhjelp, men de humanitære forholdene er forferdelige og behovene svært store.

– Vi er svært bekymret for lokalbefolkningen i områder som Øst- Ghouta, Afrin, Idlib og Hama som har kritisk behov for helsehjelp, mat og vann. Det er flere år siden sist kampene i Øst-Ghouta har vært så ille som den siste tiden, og sivile har mottatt minimalt med nødhjelp siste tre måneder, sier Apeland.

Røde Kors har de siste syv årene hatt god tilgang, og har nådd ut til fire millioner syrere med nødhjelp hvert år. Samtidig har nødhjelpsarbeidet vært svært krevende og tilgangen enkelte steder helt vanskelig på grunn av beleireing eller utilgjengelige på andre måter. 

– Over hele landet har det vært kamper, og behovene har flyttet på seg deretter. Hele landsdeler har vært berørt selv om ikke alle byer har vært utsatt for de store kampene.

Usikker fremtid

Syv år etter borgerkrigen startet i Syria ligger landet i ruiner og fremtiden er høys usikker for millioner av mennesker.

Krisen i Syria etter syv år er en av de største og mest komplekse i verden, og har i disse årene vært den største nødhjelpsoperasjonen for Røde Kors- bevegelsen. Generalsekretær Bernt G. Apeland ber verdenssamfunnet må gjøre det de kan for at humanitær hjelp kommer frem til de som trenger det.

- Kampene må opphøre og verdenssamfunnet ta ansvar og finne politiske løsninger. Det er det eneste som kan gjøre en slutt på de forferdelige lidelsene millioner av sivile har gått gjennom de siste syv årene, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

13 millioner avhengig av nødhjelp

Over 13 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp for å overleve og har behov for det aller mest nødvendige, som tilgang rent vann, mat og helsehjelp. 5,6 millioner har helt akutt behov for livsviktig hjelp.

- Det er ufattelig at en hel generasjon barn må vokse opp i krig og konflikt, ikke får gått på skole og opplever å få hjemmet sitt bombet sønder og sammen eller mistet familiemedlemmer, sier han.

Borgerkrigen har drevet halvparten av befolkningen på flukt. Bare i Syria er 6,1 millioner internt fordrevet, omlag 1 million har flyktet til Libanon og 3,5 millioner i Tyrkia.

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 948 72 999