Rekord i nye blodgivere 2018

2018 ble et rekordår for nye blodgivere. Mer enn 36 000 nye personer ble rekruttert til landets blodbanker gjennom Røde Kors. Det er en økning på over 5.000 fra året før.

- Uten blodgivere hadde livsviktig pasientbehandling stoppet opp. Folk som gir blod bidrar til at mennesker i sårbare situasjoner er sikret livreddende tilgang på blod når de plutselig blir alvorlig skadet eller syke. Tusener av nordmenn lever i dag fordi noen tok valget om å bli blodgiver, sier Elizabeth Salas Andreassen, som er rådgiver i Røde Kors Blodprogram.

Til tross for rekordmange nye registreringer, trenger blodbankene flere blodgivere. I løpet av livet vil annenhver nordmann trenge blodprodukter.

- Et enkelt offer for en alvorlig trafikkulykke kan trenge bortimot hundre enheter med blodprodukter, sier hun.

Likevel er bare to prosent av den norske befolkningen blodgivere. Totalt har vi i dag i underkant av 100 000 blodgivere. Norge trenger ca. 30 000 flere. Hvert år slutter mellom 15 og 20.000 blodgivere av naturlige grunner som alder, flytting, medisinbruk, sykdom, reisevirksomhet o.l. Disse må hvert år erstattes.

- Mange av oss reiser til et trygt hjem i julen for kos og samvær med sine nærmeste. Noen tilbringer julen på sykehus hvor de får livsnødvendig behandling. Vi tenker ekstra mye på dem som motiverer oss til å stadig arbeide for å få flere blodgivere slik at sykehusene alltid kan tilby best mulig behandling i kritiske og mindre kritiske situasjoner, sier Salas Andreassen.

Røde Kors arbeider for å verve blodgivere til alle blodbankene i landet. Over 90 prosent av alle som melder seg som blodgivere i Norge, gjør det via vår informasjons- og rekrutteringsside GiBlod.no.

Røde Kors pressevakt i Norge: +47 94 87 29 99