Røde Kors bidrar i kampen mot nytt ebola-utbrudd

Bare én uke etter at DR Kongo ble erklært ebolafritt, er et nytt utbrudd identifisert nordøst i landet. Røde Kors planlegger nå det som vil bli en svært komplisert operasjon for å stanse utbruddet.

- Operasjonen i Nord-Kivu vil bli svært komplisert, men Røde Kors er allerede til stede og i gang med arbeidet, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

49 mistenkte tilfeller av ebola er så langt rapportert inn. 28 dødsfall er blant dem, hvorav fire er bekreftede tilfeller av ebola, viser de seneste tallene fra landets helsemyndigheter.

Vanskelig område å operere i

- Regionen hvor ebola nå har brutt ut igjen, er vanskelig tilgjengelig blant annet på grunn av de mange væpnede gruppene som er aktive her, sier Apeland.

Nord-Kivu nordøst i DR Kongo er en region som har vært preget av voldelig konflikt siden 2004.

Myndighetene i landet frykter at sivile som flykter fra områder med voldshandlinger skal spre smitten over landegrenser. 

Bidrar med rent vann og begravelser

Blant Røde Kors’ kapasiteter på området er arbeidet med verdige begravelser i lokalsamfunnene. Vann- og sanitæreksperter er en del av teamene som nå er på plass.

Også delegater fra Røde Kors i Norge har bidratt i kampen mot ebola i landet. Én av disse er allerede satt inn i arbeidet i Nord-Kivu.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt +47 948 72 999