skredrekognosering-1600x

Røde Kors frykter skred i påsken

Røde Kors forventer tidenes skipåske og starter i dag påskeberedskapen. 1200 frivillige fra hjelpekorpsene er i forsterket beredskap på 150 vaktstasjoner over hele landet.

- Vi håper så mange som mulig får fine dager i påsken, men vi er forberedt på at mange kan trenge hjelp både på fjellet og i bynære områder. Våre oversikter viser at tidlig påske og mye snø ofte betyr at mange får behov for hjelp fra hjelpekorpsene, sier Robert Mood, president i Røde Kors.

I 2016, da det også var tidlig påske, behandlet Røde Kors 660 skader i påsken.

Stor skredfare

Ved inngangen til årets påske er det skredfare mange steder i landet. I Nord-Norge er det spesielt stor fare, og i Midt-Norge og på Vestlandet er faren betydelig. Selv i de store utfartsområdene på Østlandet er det skredfare nå, og Røde Kors ber påsketuristene ta hensyn til dette.

- Snøforholdene krever god planlegging og at skiløpere tar trygge veivalg i utsatte områder, sier Kjersti Løvik, som leder landsrådet til Hjelpekorpset.

Løvik håper alle frisker opp fjellvettreglene til Røde Kors og Den Norske Turistforeningen (DNT), som ble fornyet for to år siden.

– Med en så tidlig påske og så mye snø som i år kan det raskt bli krevende forhold på fjellet. Spesielt ber vi de som legger ut på dagstur om å planlegge godt da forholdene kan endre seg fort. Fjellvettreglene gjelder uansett lengde på turen, understreker Løvik.

Per Sandberg åpnet kommunikasjonssentralen

Fredag åpnet Justis- og beredskapsminister Per Sandberg kommunikasjonssentralen til Røde Kors sammen med Kjersti Løvik og Robert Mood. I år er denne plassert hos Oslo Røde Kors. Kommunikasjonssentralen innhenter informasjon om det som skjer i påsken i hele landet, og skal spre informasjon om dette.

På åpningen fikk også Per Sandberg en orientering om Røde Kors sin påskeberedskap og vår rolle som frivillig redningsaktør. Tre frivillige fra Oslo Røde Kors Hjelpekorps var også til stede for å fortelle hva de forbereder seg på til påsken og hvordan de hele tiden er i beredskap for savnede og skadde i hovedstaden.

På fjellet og i byene

Selv om mange forbinder påsken med skiturer i fjellet er det mange som tilbringer ferien hjemme og i byene. For Røde Kors er det viktig å være tilstede også for de som ikke er på fjellet, og spesielt fordi mange offentlige tilbud stenger i påsken. Derfor holder samtaletilbudet Kors på Halsen åpent gjennom ferien, og flere ungdomstilbud er åpne i flere byer.

- Det er viktig at vi er til stede der folk er, og derfor har vi frivillige i sving i både byene og i påskefjellet. Vi oppfordrer også den enkelte til å holde kontakt med mennesker som kanskje føler seg ensomme. Mens vi har laget Fjellvettreglene med DNT for å skape sikkerhet på fjellet har vi byvettreglene som oppfordrer til å legge merke til hvordan de rundt deg har det. I disse finner du enkle grep for en hyggelig påske, både for deg og andre, sier Mood.

  

 Mediehenvendelser:
Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99