Røde Kors: Roligste dag på påskefjellet – Tror mange tenker seg om

Onsdag har vært den roligste dagen for skader i påskefjellet så langt i år etter en svært hektisk start på påsken for Røde Kors Hjelpekorps.

Det har også vært den roligste onsdagen i påsken på flere år, viser skadestatistikken til Røde Kors.

- Det kan se ut som om mange tenker seg om. Vi er glade for at det ikke har vært flere skred så langt i påsken, sier Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsråd Hjelpekorps fra Røde Kors sin kommunikasjonssentral. 

Totalt er det rapportert 37 skader fram til klokken 17 på onsdag. Det har vært et søksoppdrag, på Haukelifjell i Telemark hvor en kvinne ble funnet i live. Det har vært et rasoppdrag, i Troms hvor en mann ble tatt av ras men ikke begravd og fikk meldt fra selv og hvor Røde Kors og Luftambulansen ble tilkalt for å transpore ham ut på grunn av skaden.

Kraftig nedgang i henteoppdrag

Det har vært 11 henteoppdrag i hele landet, mens det i går til sammenligning var 38 slike oppdrag hvor mennesker har skadet seg og trenger hjelp fra Røde Kors for å komme til ambulanse eller annen medisinsk hjelp. 

Flest oppdrag har det vært i Sør-Trøndelag distrikt i Røde Kors, fulgt av Telemark.

- Det kan være flere årsaker til nedgangen. Vi håper mange har vist godt fjellvett, eller blitt advart mot å ta sjanser. Mange har nok også brukt dagen på å reise til fjells, og det er også mye tilfeldigheter som avgjør antall skader, sier Gulbrandsøy. 

Fortsatt skredfare

Han ser heller ikke bort fra at en del turgåere kan ha blitt skremt av skredfaren.

- Det er absolutt grunn til å fortsatt ta skredfaren på alvor. Bildet er uendret. Solpåvirkning gjør at rasfaren fortsatt er stor mange steder, sier han.