Røde Kors venter travel palmesøndag

Røde Kors er tilstede med forsterket beredskap over hele landet. Hjelpekorpsene rapporterer om påsketurister i fjellet og flere oppdrag.

Påsken er i gang og det samme gjelder skadestatistikken. Etter et døgn i beredskap har hjelpekorpsene allerede brukt over 175 tjenestetimer på både søk i skred, bistand ved gasslekkasje, leteaksjoner og skader. Flest skader har skjedd i terreng.

Fint vær i morgen

I morgen, søndag, er det meldt fint vær i store deler av landet, og hjelpekorpsene er forberedt på å møte mange skigåere. Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps, anbefaler alle å velge tur etter evne og til å tilpasse løypa til hele turfølget.

- Turen skal være hyggelig for alle, også den minst erfarne. Kjenn derfor etter hvilken form du er i og hva kroppen din klarer. Når solen skinner er det også lurt å huske solkremen, minner Løvik om.

Fortsatt fokus på skred

Varsom.no anbefaler nå å unngå alt av skredterreng denne påsken, og spesielt terreng som er brattere en 30 grader. I Åre i Sverige har allerede en scooterfører omkommet i skred.

Varslene viser at det er skredfaregrad 3 i store deler av landet. Det betyr at det er betydelig fare for snøskred. På Helgeland er det til og med faregrad 4 i dag, som betyr at ferdsel i skredterreng ikke anbefales, skred som løsner av seg selv forventes og at man skal unngå løsne- og utløpsområder.

- Vi oppfordrer alle til å følge merkede løyper, da disse går utenfor skredfarlig terreng. Dette gjelder både skiløpere og turgåere. I Trøndelag har det hittil i år gått skred på steder det ikke pleier å gå skred, så det er viktig å ta sine forholdsregler, understreker Løvik.

- Scooterkjøring skal jo uansett foregå i merkede løyper, og disse er også lagt utenfor skredfarlig terreng, forteller Løvik.

Som alltid kan kunnskap redde liv.

- Både på snøskredskolen til varsom.no og hos Røde Kors er det mye å lære. Jeg anbefaler også å ta kontakt med lokale hjelpekorps dersom du har spørsmål om lokale forhold der du skal ferdes, oppfordrer Løvik.

Her er Røde Kors sine skredtips.

 

 Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99