Sivile betaler prisen for krigen i Syria

Kampene i Øst-Ghouta og andre steder i Syria rammer sivile som skal beskyttes. Flere steder i landet eskalerer nå kampene og de sivile betaler prisen.

Antallet skadde øker for hver dag som går. Samtidig slipper ikke nødhjelp inn i områdene der situasjonen er verst.

– Sivile blir direkte ofre i krigen, samtidig som mange ikke har noe sted å flykte eller tilgang på medisinsk hjelp, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Eskaleringen av kampene har også rammet flere områder av Damaskus by, i tillegg til områder i provinsene Hama og Idleb. Alle steder der kampene raser, er det sivile som er de reelle ofrene.

Tusener kjemper for å overleve

– Folk i Øst-Ghouta og andre steder må beskyttes. Flere hundre mennesker har blitt drept og skadd i løpet av de tre-fire siste dagene. Tusener kjemper for å overleve – uten nødhjelp, og uten noe trygge skjulesteder fra skuddlinjen, sier Apeland. 

Frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne jobber for å redde folk som blir rammet i angrepene. Dette er en farlig og risikabel innsats. Bildene som kommer ut fra området viser hvordan hjelpemannskap setter egne liv i fare.

Sykehus angrepet

I Hama og Idleb har helseklinikker og sykehus blitt angrepet. I Afrin har intense kamper ført tusener på flukt. Det kommer ut rapporter om sivile skadde og drepte. Både mennesker og sivil infrastruktur rammes.

- Nå er hoveddelen av sykehus i området ute av drift, og gjør at innbyggerne står nesten uten livsviktig helsehjelp. I dette området har kampene blusset kraftig opp siden begynnelsen av januar, sier Apeland.

Bare de siste månedene har over 60 000 mennesker blitt tvunget på flukt i dette området.

I løpet av få dager ble flere sykehus angrepet, og har ført til at titusener står uten livsviktig helsehjelp.

Vannforsyning i fare

- Når kampene er så intense kan også vannforsyningen bli ødelagt, når kampene raser nær sentrale installasjoner som pumpestasjoner og renseanlegg. Dette kan få alvorlige konsekvenser, sier Apeland.

Rett før nyttår slapp Syrisk Røde Halvmåne inn i Øst-Ghouta for å hente ut kronisk syke som hadde behov for livsviktig helsehjelp som ikke er tilgjengelig i Øst-Ghouta. Dette var en stor aksjon som pågikk i tre døgn.

De siste ukene har det kommet fram konvoier med nødhjelp til byer som Raqqa og Deir Ezzor, som tidligere har vært umulig å nå med lastebilkonvoier på veiene.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99