ghouta-topp Vis bildetekst
Denne ambulansen ble totalskadd under kraftige angrep øst for Damaskus denne uken. Til høyre er frivillige fra Røde Halvmåne i aksjon. Foto: SARC

Sivile bombes i Syria: - Galskapen må ta slutt

Røde Kors krever å få umiddelbar tilgang med humanitær hjelp til sivile som lider under de kraftige angrepene utenfor Damaskus.

Røde Kors ber de krigførende partene i Syria stoppe angrepene som har drept og skadet hundrevis av sivile barn og voksne.

- Denne galskapen må ta slutt. Folk dør eller skades, og det er ikke mulig å gi hjelp. Det er en dødsspiral for befolkningen nå, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. 

Han frykter at situasjonen i Øst-Ghouta kommer til å bli enda verre.

Han besøkte området ved Østre Ghouta så sent som i fjor høst, og sier rapportene fra området tilsier at dette er blant de verste dagene i den snart syv år gamle krigen.

«Denne galskapen må ta slutt. Folk dør eller skades, og det er ikke mulig å gi hjelp. Det er en dødsspiral for befolkningen nå»

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

- De pågående militære operasjonene gjør situasjonen ubeskrivelig for sivilbefolkningen i de berørte områdene. Vi får rapporter om hundrevis av døde og sårede.

Frykter ytterligere forverring

 Apeland og Røde Kors er redd dette bare er starten hvis ikke kampene stopper.

- Røde Kors frykter at situasjonen vil bli mye verre for befolkningen i dagene og ukene som kommer.

Organisasjonen har prøvd å hjelpe så mange som mulig, men det er i praksis ikke mulig når krigføringen er så intens som nå.

- Røde Kors og Røde Halvmåne prøver å hjelpe så mange som mulig, men krever tilgang for å kunne levere hjelp til de alle de som er berørt av kampene.

Ambulanser og frivillige under angrep

Frivillige, lokaler og ambulanser fra Syrisk Røde Halvmåne har bare de siste to dagene blitt ofre for kraftige luftangrep i områdene øst for Damaskus. Disse angrepene rammer vår evne til å hjelpe sivilbefolkningen, sier Apeland.

Det har vært vanskelig å få nødhjelp inn i området, og de siste månedene har Røde Kors bare fått inn en konvoi.

- I noen områder finnes det ingen sikre områder å søke ly. Folk er desperate. Medisinsk hjelp og redningsressurser er overmannet av behov. Kapasiteten til å redde liv er i ferd med å forsvinne. Mange helseinstitusjoner er truffet av flyangrep og artilleriangrep.