Syria: Enighet om våpenhvile i Sikkerhetsrådet

- Nå må kamphandlingene stoppe umiddelbart og vi må få tilgang, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

 - Vi er glade for beslutningen i Sikkerhetsrådet, men et vedtak i New York er ikke nok for sivilbefolkningen som trenger vår hjelp. Nå må kamphandlingene stanse umiddelbart og vi må få sikker og uhindret tilgang, uten å måtte bruke dager og uker på nye forhandlinger med partene på bakken, sier Apeland. 

- I noen områder finnes det nå ingen sikre områder å søke ly. Folk er desperate. Medisinsk hjelp og redningsressurser er strukket maksimalt. Kapasiteten til å redde liv er i ferd med å forsvinne, opplyser Apeland.

- Også de vilkårlige angrepene fra Ghouta inn mot Damaskus må ta slutt, da de også rammer sivilbefolkningen vilkårlig, sier Apeland.

- En av Røde Kors og Røde Halvmåne sine største lagre med nødhjelp og medisiner er bare 10 km unna Øste Ghouta. Vi vil kunne rykke inn på kort varsel hvis det blir enighet mellom partene om å slippe oss inn, sier Røde Kors sin generalsekretær.

- Blant de verste dagene

Apeland besøkte selv Syria så sent som i fjor høst, og sier rapportene fra området tilsier at dette er blant de verste dagene i den snart syv år gamle krigen.

- Røde Kors og Røde Halvmåne prøver å hjelpe så mange som mulig, men krever tilgang for å kunne levere hjelp til de alle de som er berørt av kampene. Det har vært vanskelig å få nødhjelp inn i området, og de siste månedene har Røde Kors bare fått inn hjelpesendinger ved noen få tilfeller. Rett før jul og for rundt en uke siden fikk Syrisk Røde Halvmåne inn konvoier, sier Apeland.

Frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne og ansatte fra den Internasjonale Rode Kors Komiteen klart i romjulen også å evakuere 29 personer med alvorlige helsetilstander til sykehus i Damaskus hvor de mottok behandling.

Farlig hjelpearbeid

- Det er ekstremt farlig å drive humanitært arbeid i Syria. Siden kamphandlingene startet for nesten syv år siden har over 70 frivillige og ansatte i Syrisk Røde Halvmåne mistet livet. Denne uken forsvant lederen av vårt arbeid i Idlib sporløst. Frivillige, lokaler og ambulanser fra Syrisk Røde Halvmåne har bare de siste to dagene blitt ofre for kraftige luftangrep i områdene øst for Damaskus, sier Apeland.

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99