Travel sommer og rekordmange oppdrag så langt i 2018 for Røde Kors hjelpekorps

Røde Kors hjelpekorps har hatt en krevende sommer med 343 oppdrag. Så langt er 2018 det travleste året noensinne for de mange tusen frivillige hjelpemannskapene.

2017 var et rekordår for hjelpekorpsene. Men med nesten like mange oppdrag sommeren i år som i fjor sommer, i tillegg til en vinter og påske preget av mange oppdrag, ligger 2018 nå an til å bli enda travlere enn 2017. Til midten av august har det vært 1285 oppdrag, noe som er femti flere enn på samme tid i fjor.

Det fine sommerværet ga heller ikke hjelpemannskapene til Røde Kors mindre å gjøre.

- Det er færre som har gått seg vill eller havnet i havsnød, men til gjengjeld har det vært mange skogbranner og redningsoppdrag der folk har skadet seg eller slitt seg ut, sier Kjersti Løvik, leder for Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.

- Vi ser at det er et stort behov for den jobben Hjelpekorpset gjør i Norge, og at vi stadig har en utvidelse i hvilken type oppdrag vi blir kalt ut på, forteller Løvik.

Frivilligheten tar ikke ferie

- Sommeren for Hjelpekorpset har vært preget av oppdrag både i fjellet, på sjøen, i tettbebygde strøk og i forbindelse med skogbranner. Det viser at vi bistår i mange ulike oppdrag. Vi ser også at trenden med flere redningsoppdrag og færre leteaksjoner fortsetter, noe som nok skyldes at teknologi gjør det stadig enklere å lokalisere personer, forteller Løvik.

Kjersti Løvik er den frivillige lederen for 301 hjelpekorps over hele landet og er stolt over at engasjementet i organisasjonen ikke tar ferie. Noen hjelpekorpsere har også dratt hjem fra ferie for å hjelpe til, spesielt i forbindelse med skogbrannene. Da skogbrannene herjet i Sverige var det til og med venteliste for å bidra i slukningsarbeidet – uten at dette svekket beredskapen her hjemme. Dette viser noe av kapasiteten til Røde Kors Hjelpekorps.

Lokale variasjoner

Noen hjelpekorps har opplevd en spesielt stor økning i antall oppdrag, både i sommer og resten av året. Dette gjelder spesielt for korpsene i Nord-Trøndelag, Nord-Norge og i Telemark. Telemark Røde Kors Hjelpekorps har gått fra 30 oppdrag i ukene 24-32 i 2017 til 67 i de samme ukene i 2018. En stor del av denne økningen skyldes innsatsen i sommerens skogbranner. 

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt,
mobil: +47 94 87 29 99