Røde Kors responderer på tsunami i Indonesia

Røde Kors gir nødhjelp og bistår med berging etter at en rekke tsunamibølger rammet Sunda-stredet i Indonesia, lørdag kveld. Nødhjelp og sårt tiltrengt utstyr er på vei til de mest berørte områdene.

Flere kraftige tsunamibølger traff sunda-stredet som går mellom de to store øyene Java og Sumatra i Indonesia, lørdag kveld. Så langt har over 280 personer blitt bekreftet omkommet og over 1000 er rapportert skadet, ifølge Indonesiske myndigheter. Skadeomfanget er forventet å øke.

-Røde Kors i Indonesia var tilstede i de berørte områdene lørdag kveld og bisto med førstehjelp og berging umiddelbart, forteller Bernt G. Apeland generalsekretær i Røde Kors.

I tillegg til den umiddelbare nødhjelpen er nå ambulanser og helikoptre på vei til de mest berørte områdene. Utstyr som rent vann, presenninger og hygieneartikler også sendt til de rammede områdene.

-Samtidig som nødhjelp er på vei til de mest berørte områdene, er frivillige og ansatte fra Røde Kors fremdeles tilstede. De driver med søk etter omkomne og gir nødhjelp til skadde, forteller Apeland.

Rapporter fra de mest berørte områdene rundt Pandenglang, som ikke ligger langt fra hovedstaden Jakarta, viser at det i tillegg til omkomne og skadde, er det store skader på hus, hoteller og infrastruktur.

-Det totale skadeomfanget av denne katastrofen er fortsatt ikke klart. Derfor blir en stor del av arbeidet nå fremover å kartlegge skadene og behovene, forteller Bernt G. Apeland.

Frivillige og ansatte i Indonesia Røde Kors har lang erfaring med naturkatastrofer og er trent på søk, redning og helsehjelp til skadde.

-Røde Kors i Indonesia har dessverre lang erfaring med slike katastrofer. Kun i år har Indonesia blitt rammet av et stort jordskjelv på Bali og Lombok, i tillegg til en katastrofal tsunami på Sulawesi, kun for tre måneder siden, sier Apeland.Røde Kors gjør nå alt vi kan for å hjelpe de som er rammet. Våre tanker går nå til alle som er berørt av denne katastrofen, utdyper han.