– Kommunene kutter støtte til barna som har minst
Røde Kors ber lokalpolitikerne skjerpe kampen mot barnefattigdom i Norge.
Last ned Notat 2019 -Et humanitært blikk på barnefattigdom og barnetrygd
85 prosent av landets kommuner avkorter sosialstønaden til barnefamiliene. Det viser en ny undersøkelse Røde Kors har gjort ved å samle inn tall fra Statistisk sentralbyrå i forkant av lokalvalget. Fordi de fleste kommunene tar barnetrygden med i inntektsgrunnlaget når barnefamilienes sosialstønad skal beregnes, rammes de som trenger den aller mest: Fattige småbarnsfamilier.
- Når barnetrtygden brukes til å avkorte sosialstønaden, gjør det kampen mot barnefattigdom vanskeligere.
Lik praksis
Røde Kors mener barnetrygden må komme også de som mottar andre velferdsytelser til gode, og at det må være lik praksis i alle kommuner. I 2018 er var det bare 76 kommuner som ikke tok med barnetrygden i beregningsgrunnlaget.
Røde Kors er bekymret over at barnefattigdommen i Norge har vært økende siden begynnelsen av 2000-tallet. Fra 2013 økte antallet barn som vokser opp i lav inntekt fra 84.000 til 106.000 i 2017, ifølge Bufdir.
- Vi kan ikke la lokalpolitikere og kommuner spare penger ved å ta fra barn som vokser opp i fattigdom. Alle barn og unge har rett på like muligheter, uavhengig av hvilken kommune de bor i, sier Apeland.
Ved å ta fra en allerede svært sårbar gruppe, tar man også fra dem mulighetene for deltakelse som andre barn har.
- Fattigdom fører til utenforskap. Ved å gi barn like muligheter helt fra de er små, gir vi dem bedre forutsetninger til å utvikle sine evner og ferdigheter, til å mestre skolen og til å håndtere overgangen til voksenliv og arbeidsliv på en god måte, sier Apeland.
For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt + 47 94 87 29 99