Festivalvettregler

Røde Kors ber festivaldeltakere passe på hverandre for å unngå drukning

Når promillen stiger i takt med stemningen, er det viktig å følge med på vennene sine. Badeulykker kan unngås med enkle grep. 

Denne uken markerer starten på musikkfestivalsesongen landet rundt. I den anledning relanserer Røde Kors sine «Festivalvettregler», som består av ti råd for å gjøre festivalopplevelsen til en positiv opplevelse for alle. 

41 mennesker omkom etter drukning i løpet av de tre sommermånedene i fjor, ifølge Redningsselskapet. Selv om tallene så langt i år er lavere enn i fjor, ser Røde Kors grunn til å mane til varsomhet. 

– I år ønsker vi spesielt å fokusere på drukningsfare knyttet til bading i beruset tilstand. Vi har gjennom årene sett flere eksempler på at festivalglade mennesker har kommet ut for badeuhell som kunne vært unngått om man ikke hadde vært beruset, sier Sven Bruun, nestleder i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps. 

Når sommervarmen slår til, og promillen stiger i takt med stemningen, er det ingen god idé å hoppe i sjøen. Bruun oppfordrer spesielt menn til å tenke seg godt om. 

– Vurderingsevnen både når det gjelder dybde, vanntemperatur og muligheten for å komme seg opp av vannet svekkes med alkoholinntak, så tipset er klart: Ikke bad når du er beruset, og for mannfolka vil jeg understreke at å urinere fra bryggekanten eller fra ripa av en båt - det er risikosport i fylla, sier Bruun. 

Hvis man selv ikke er i stand til å ta gode vurderinger, er det viktig at alle passer på hverandre. Ikke vær redd for å si fra til vennene dersom du mener det er uforsvarlig å ta det siste kveldsbadet. 

– Er du i tvil – be vedkommende om å finne en annen måte å kjøle seg ned på. En drukningssituasjon kan oppstå raskt, og fører så alt for ofte til dødsfall, sier Bruun. 

Landsrådslederen trekker også frem engangsgrill som et element som fort kan bli en festbrems på festival. 

– Sørg for at grillen plasseres i god avstand fra telt eller andre brennbare materialer, og sørg for at både barn, berusede mennesker og dyr er i sikker avstand fra grillen, oppfordrer Bruun. 

– Brannskader er blant de vanlige skadene våre frivillige i Hjelpekorpset behandler om sommeren, og ingen vil sette pris på å ha startet en lyng- eller skogbrann, sier han.

Alle 10 festivalvettreglene finner du her.