Gutt foran rasert hus etter syklon Vis bildetekst
Situasjonen er desperat. Over en million mennesker i det sørøstlige Afrika trenger nødhjelp etter syklonen. Foto: IFRC

Mosambik: 400 000 kan være hjemløse etter syklonen

Syklonen Idai har rasert store deler av Mosambik. Flere hundre mennesker fryktes omkommet, og 400 000 kan ha mistet hjemmet sitt i landets verste naturkatastrofe i nyere tid.

Du kan hjelpe! Send SMS REDDLIV til 2272 (250 kr) eller Vipps til 2272.

Så mange som 400 000 mennesker kan ha blitt hjemløse etter de enorme ødeleggelsene syklonen Idai forårsaket i Mosambik natt til fredag. Det vil fremdeles ta mange dager før det fulle omfanget av katastrofen er klart.

– Å sikre husly, rent vann og sanitærfasiliteter er derfor prioriterte oppgaver nå, sier Bernt Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Oversikt over skader etter syklon
Det er særlig den lavtliggende havnebyen Beira ved kysten til det Indiske hav som er rammet av syklonen. Her skal opp mot 90 prosent av området være totalt rasert. Ifølge FN var stormfloen opp mot seks meter høy enkelte steder. Foto: IFRC

Vannet dekker hus og trær

Store områder vest for byen Beira er oversvømt. I noen områder er vannstanden flere meter dyp og dekker både hus, telefonstolper og trær. Enkelte landsbyer er fullstendig oversvømt.

– Dette er den verste humanitære katastrofen som har rammet Mosambik i nyere tid. Redningsarbeidere henter folk som har klamret seg til tretopper og søkt tilflukt på hustak på grunn av de enorme vannmengdene. Familier har mistet alt de eier, og mange har kommet bort fra hverandre. Røde Kors jobber også for å gjenforene familier som har blitt adskilt i syklonen, sier Apeland.

Kvinner går i vann etter syklon
Vannstanden er flere meter dyp enkelte steder, og vannet dekker både hus, telefonstolper og trær. Enkelte landsbyer er fullstendig oversvømt. Foto: IFRC

Fare for sykdomsutbrudd

Hjelpearbeidere er spesielt bekymret for helsesituasjonen etter den kraftige syklonen.

– Forurenset vann og ødelagte vannforsyning betyr at vi risikerer utbrudd av vannbårne sykdommer som diaré, hepatitt, kolera og andre smittsomme sykdommer, sier Apeland.

Godt forberedt før syklonen

I tillegg er malaria utbredt i regionen, særlig i regntiden som vanligvis varer ut april. Store mengder stillestående flomvann kan føre til enda bedre forhold for malariamyggen.

– Frivillige fra Mosambik Røde Kors, med støtte fra det internasjonale Røde Kors, er i gang med å dele ut nødhjelpsartikler. I forkant av syklonen ble materiell og personell plassert ut da det ble klart at dette kom til å få et enormt omfang, sier Apeland.

Røde Kors deler ut nødhjelp
Røde Kors er på plass og hjelper barn og familier. Nødhjelpslagrene var fylt opp i forkant slik at vi raskt kunne bidra. Her distribueres livsviktig nødhjelp i havnebyen Beira, som ble hardt rammet. Foto: IFRC

Dette gjør Røde Kors etter syklonen

  • deler ut mat, tepper, presenninger og vannkanner til barn og voksne som har mistet hjemmene sine
  • sikrer rent vann og sanitærfasiliteter for å unngå sykdommer
  • jobber med å tilby husly
  • gjenforener familier som har blitt adskilt