Mosambik: Mer enn 200 registrert savnet etter syklonen Idai

Det internasjonale Røde Kors har sendt team for å hjelpe til med å gjenforene familier som har kommet bort fra hverandre på grunn av syklonen.

Det internasjonale Røde Kors har sendt team for å hjelpe til med å gjenforene familier som har kommet bort fra hverandre på grunn av syklonen.

- Flere tusen nå er på leting etter sine kjære, usikre på om de er i live, skadet eller omkommet. Nødhjelp som rent vann, medisinsk hjelp, mat, husly er avgjørende, men avmakten over ikke å vite hvor ens kjære er, er forferdelig. Derfor sender Røde Kors spesialister til Mosambik, Malawi og Zimbabwe for å hjelpe familier å få kontakt med sine kjære, sier Apeland.

Allerede er mer enn 200 personer registrert som savnet. Etter hvert som strøm, telefon og nettforbindelser blir gjenopprettet, forventer vi at dette tallet vil øke.

- Hver dag ser vi at ødeleggelsene etter syklonen Idai er verre enn vi antok. Røde Kors er svært bekymret for at flere lokalsamfunn fremdeles er avskåret av jordskred og oversvømmelser fra å motta hjelp, sier Apeland.

Det er også ventet mer regn i området i helgen, det vil forverre situasjonen til mennesker som allerede har mistet alt. Byen Buzi, som ligger 60 kilometer fra Beira, er fullstendig druknet, bare toppene av palmetrærne stikker opp av vannet.

På grunn av de store oversvømmelsene er vanskelig å begrave de døde. Røde Kors frykter også at flomvannet vil føre til en økning i antall malariatilfeller, og det kan føre til utbrudd av smittsomme sykdommer som kolera, diaré og hepatitt. Mange har mistet levebrødet, fordi åkre og marker er oversvømt, og avlinger tapt.

Frivillige fra Røde Kors gir førstehjelp, hjelper til med evakuering fra flomområdene og gjenforene familier som har blitt adskilt. De distribuerer livsnødvendig nødhjelpsutstyr som vannrenseutstyr, presenninger, nødly, kjøkkenutstyr og hygieneartikler. For å sikre drift av sykehus og helsefasiliteter, leverer Røde Kors medisiner, medisinsk utstyr og drivstoff til generatorer.For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99