Nærbilde av et hjerte som henger på et juletre Vis bildetekst
Julen er en vanskelig tid for mange. I år gir Røde Kors sine frivillige juleopplevelser til mer enn 16.000 barn. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Økende pågang til julefeiring med Røde Kors

Flere familier tok kontakt med Røde Kors allerede etter sommerferien for å være med på juleaktiviteter før og i julen.

Til noen av lavterskeltilbudene rettet mot barnefamilier er det ventelister for å få plass.

– Vi ser at våre tilbud rundt i hele landet for barn og voksne som ønsker å feire jul sammen med andre får større og større pågang. Våre frivillige gir i år juleopplevelser i ulike former til mer enn 16.000 barn, og det viser at behovet er stort, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Jul er en vanskelig periode

I fjor var det tilsvarende tallet på rundt 13.000 barn. Ifølge SSB (2018) lever 106.000 barn i familier med vedvarende lav inntekt.  Mange har kun råd til det mest nødvendige, og jula er en spesielt vanskelig periode. Lav inntekt og utenforskap henger ofte sammen med ensomhet.

Et barn står med ryggen til med en bamse i hånda.
I dag lever 106.000 barn i familier med vedvarende lav inntekt. Foto: Røde Kors

– Stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, og det å være med å skape gode minner for disse barna tror vi fører til mindre utenforskap. For mange barn er det viktig å kunne fortelle klassekameratene om hva man har gjort i jula, og Røde Kors-arrangementene betyr mye for mange, sier Apeland.

Arrangementer over hele landet

Fra Finnmark i Nord til Agder i sør arrangerer frivillige alt fra pepperkakebaking til julemiddag og julefest i asylmottak. På programmene står nyttårsleirer, kanefart, kinoturer, pizzakvelder og julefester.

– For mange handler det om å ikke være alene i jula, mens andre ikke har ressurser til å arrangere jul hjemme med de kostnadene det kan medføre, sier Apeland.

Røde Kors samarbeider med både kommuner og Gjensidigestiftelsen om å gi barn og barnefamilier gode opplevelser i julen. Når det offentlige stenger dørene, trår frivillige organisasjoner til for dem som trenger det mest.

Tenk litt ekstra på de rundt deg

Generalsekretæren oppfordrer hver enkelt av oss til å tenke litt ekstra på de rundt seg som går julen i møte uten å ha et nettverk å støtte seg til.

– Vi vet alle om en eller flere som kan trenge litt ekstra vennlighet og støtte. Et lite «hei hvordan har du det», en invitasjon til å bake pepperkaker sammen eller bare en enkel kaffeinvitasjon kan utgjøre en stor forskjell i hverdagen. Julen er en god anledning til å være et medmenneske, sier Apeland.

Les mer om tilbudene til Røde Kors!