Orkanen Dorian: Røde Kors leverer nødhjelp til de hardest rammede områdene på Bahamas

Tre Røde Kors-fly har levert livsnødvendig nødhjelp til Bahamas. 

Mer enn 13.000 hjem ble knust i den kraftigste orkanen som har rammet Bahamas noensinne. Vind på nesten 300 km/t og stormflo på opp mot sju meter førte til enorme ødeleggelser på øyene Abaco og Grand Bahama.

Respons og skadevurdering

6. september 2019

Situasjonsbeskrivelse

  • Bahamas helseminister har rapportert om døden til 17 personer i Abaco og 3 i Grand Bahama.
  • Tidlige videoopptak av Abaco viser total utslettelse av deler av øya og store områder på kysten er fullstendig dekket av vann.
  • Røde Kors i Bahamas har 200 frivillige forberedt og jobber for å forsørge de berørte familiene
  • Alle ferskvanns-brønner kan være forurenset av saltvann, og det er ingen andre ferskvannsressurser tilgjengelig for dette området.
  • Sekundære kilder rapporterer at hovedsykehuset på Grand Bahama er ubrukelig mens det i Marsh Harbour (Abaco) er intakt og beskytter 400 mennesker. Det rapporteres også behov for mat og vann til tusenvis av mennesker.
  • Marsh Harbour flyplass forblir under vann. Elbow Cay er blitt ødelagt.
  • I følge CDEMA er omtrent 60 prosent av hjemmene i Marsh Harbour skadet.

Kilde IFRC

1. september 2019

Orkanen Dorian treffer nordlige Bahamas

1. september 2019 traff orkanen Dorian Nord-Bahamas med vinder på opptil 300 km / t) og nådde kategori 5 på Saffir-Simpson og tilsvarte den høyeste som noen gang er registrert ved landfall. Stormen slo Abaco-øyene og Grand Bahama i nesten to dager i det som har blitt beskrevet som en stasjonær orkan.

Fra vårt regionale depot i Panama har vi sendt tre fly fullastet med nødhjelpsartikler. 

– Å sikre befolkningen nødhjelp er første prioritet. I første omgang må folk ha tak over hodet og rent vann. Røde Kors er nå på plass i de hardest rammede områdene på Abaco med vannrenseutstyr, mat, presenninger, klær, pledd, og annen nødvendig nødhjelp, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i Røde Kors.

Mobilisering

I helgen fikk Bahamas Røde Kors sendt et skip med nødhjelp til Marsh Harbour på Abaco, hvor orkanen herjet i flere dager. Flere hundre hjelpearbeidere er mobilisert til å bidra i hjelpearbeidet. Frivillige bidrar til å gjenforene familier som har kommet fra hverandre, og yter psykososial førstehjelp til de som har mistet alt. Samtidig evakueres familier til hovedstaden Nassau. 

– Det totale skadeomfanget er fremdeles uklart. Vi er særlig bekymret over at drikkevannskildene er forurenset. Å sørge for rent vann avgjørende for å hindre at det bryter ut vannbårne sykdommer, sier Apeland.

Minst 43 personer omkom i orkanen, men på grunn av de enorme ødeleggelsene er situasjonen er fremdeles svært uoversiktlig, og Røde Kors frykter at dødstallet vil øke. Det vil ta lang tid å gjenoppbygge landet. 

For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99