Laveste antall skjærtorsdag-aksjoner på fem år

Ikke siden 2014 har Røde Kors måttet rykke ut på færre aksjoner på skjærtorsdag enn i år. Varmt vær og noe mindre snø kan ha ført til lave skadetall.

Klokken 17.00 torsdag har Røde Kors Hjelpekorps sine vaktsentraler rundt i landet rapportert inn 13 aksjoner i påskefjellet. De fleste av disse er henteoppdrag grunnet brudd, forstuinger og annen sykdom.

I fjor, da påsken var tidlig og Norge hadde både snørekorder og stort innrykk i påskefjellet, utførte Røde Kors 62 antall aksjoner skjærtorsdag. Gjennomsnittet siden 2008 ligger på 31 aksjoner denne dagen.

– Strålende vær og mindre snø kan ha ført til at flere heller nyter solveggen på fjellet enn å legge ut på krevende langturer, sier Hans Jørgen Dokk i landsråd hjelpekorps.

Rapportene fra hjelpekorpsene rundt i landet tyder på at mange har trukket til sjøen og områder med barmark ved inngangen til påskens helligdager.

– Fra Nordland får vi høre at det er flere folk ute i båt enn på skitur, men andre steder meldes det også om mange folk i fjellet og svært god stemning. Vi er bare glade for at ikke flere har fått problemer og hatt behov for vår bistand, sier Dokk.

Skredfare og skogbrannfare

Røde Kors minner likevel alle påsketurister som ferdes i snøfylte områder om å sjekke snøskredfaren på varsom.no. Vedvarende svake snølag og våt snø kan føre til overraskende flakskred og naturlig utløste skred.

Fredag er det meldt om faregrad 3 (stor snøskredfare) fra Finnmark i nord til Svartisen i sør, og i en rekke andre fjellområder, blant annet Jotunheimen, er det meldt faregrad 2 (moderat snøskredfare).

– Snøskredfaren er ikke over, og vi oppfordrer alle til å lese varslene nøye hver dag. I tillegg til å se på selve faregraden, er det viktig å lese teksten som følger varslene.

Til nå i påsken har Røde Kors registrert 249 antall skader, og frivillige har lagt ned ca. 1400 tjenestetimer i gjennomføringen av 125 aksjoner i påskefjellet.

Denne påsken bemanner Røde Kors hjelpekorps 150 vaktstasjoner med 1200 frivillige i forhøyet beredskap, mens flere tusen er i vanlig beredskap landet over.

For mer informasjon ring Røde Kors pressevakt på tlf 94 87 29 99.