Stor skredfare i nord

– Det er stedvis stor skredfare i terrenget i hele Nord-Norge nord for Salten. Det har vært kraftig snøfall, vind og temperaturendringer, så vi ber folk være ekstra forsiktige når de ferdes i fjellet. Det enkleste rådet er å følge merket og oppkjørt løype, og holde seg unna steder med helning på 30 grader eller mer, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

De ferskeste prognosene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at det er snøskredfare i mange populære fjellområder denne helgen. I Vest-Finmark, Troms, Ofoten og Salten er det for de neste dagene meldt betydelig eller stor snøskredfare, med faregrad 4. Også i Trøndelag er det kommet store snømengder.

Ikke hele landet er omfattet av varsom.no. Man må derfor alltid søke lokal informasjon før man gir seg ut på tur.

Mange pakker lett for korte turer. Løvik påpeker at man alltid må ta høyde for at turen kan bli lengre enn planlagt grunnet skiftende vær eller utmattelse.

- Følg med på værvarselet før du går ut, og på skyer, vindretning og endringer i været når du er ute. Det kan gå fort. Ta alltid med ekstra klær og mat. Jeg vil også anbefale at alle tar med spade og vindsekk. La noen vite hvor du går, og når du forventer å være tilbake. Ta med kart og kompass, og vit alltid hvor du er. Gjør dette også om du følger oppkjørt spor på fjellet, sier Løvik.

Hun oppfordrer alle til å følge med på varsom.no, særlig de som går utenom merket løype.

Nyttige ressurssider:



For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99