Tar du for lett på navigering i fjellet? Lær å bruke kart og kompass

4 av 10 er sikre på egne ferdigheter på kart og kompass. DNT og Røde Kors advarer mot å gjøre oss avhengige av elektroniske hjelpemidler i påsken. I videoen over lærer du bruk av kart og kompass.

Halvparten av befolkningen mener de har nok kunnskap til å ferdes trygt på tur i fjellet. Kun 4 av 10 er sikre eller ganske sikre på egne ferdigheter på kart og kompass. Det viser ferske tall fra Opinion.

-  Kunnskapen har gått litt i glemmeboken, og vi har gjort oss avhengige av elektroniske hjelpemidler. Mobiltelefon og GPS er blitt en del av manges utrustning på tur. Men velger du å stole blindt på teknologien kan du risikere å stå midt på fjellet uten å vite hvor du er eller hvor du skal, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang.

Fjellvettdagen for fjerde gang

Helt siden de nye Fjellvettreglene ble lansert i 2016, har mandag i påskeuken vært fast Fjellvettdag.

15. april står Røde Kors og DNT klar fra tidlig morgen i avgangshallen på Oslo S for å minne folk på Fjellvettreglene og vise hva en bør pakke i sekken av turutstyr til påsketuren. Det vil også bli demonstrasjon av hvordan man bruker kart og kompass.

— Det er en stor bevissthet rundt at fjellvettreglene er en viktig del av turplanleggingen, og det er bra.  Likevel ser vi at altfor få er sikre på hvordan man bruker papirkart og kompass på riktig måte. Her må vi starte tidlig, og sørge for at barn og unge får den opplæring de har krav på i skolen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Kompetansen blant lærerne for lav

Røde Kors og DNT mener det er helt nødvendig at friluftslivskompetansen skal bli bedre i skolen, og at man må begynne med kroppsøvingslærerne.

-  Vi må legge til rette for at man lærer hvordan man navigerer på tur allerede fra tidlig alder. Dette er kunnskap som redder liv! Samtidig er kart og kompass er en ferdighet som krever vedlikehold, det må brukes hele livet, sier Dag Terje Klarp Solvang i DNT.

 

For ytterligere spørsmål, ta kontakt med pressetelefonen i DNT: 484 50 526 eller Røde Kors: 94 87 29 99.