Vann- og sanitærenheter på vei til katastrofeområdet i Mosambik

To større katastrofeenheter fra Røde Kors nå er på vei til katastrofeområdet i Beira, Mosambik.

Den første enheten skal sikre trygge sanitærfasiliteter for 20.000 mennesker. Den andre vil produsere opp til 225.000 liter rent vann hver dag – nok til å dekke behovene for 15.000 mennesker. En tredje enhet med eksperter i å håndtere logistikk i komplekse og omfattende katastrofer er på vei for å organisere hjelpearbeidet.

- Vi vet at helserisikoen kan øke dramatisk etter en slik katastrofe, særlig katastrofer av dette omfanget, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i Røde Kors.

- Vi er spesielt bekymret for spredning av vannbårne sykdommer som diaré, kolera og hepatitt. Disse katastrofeenhetene vil være avgjørende, både for å forebygge og for hindre spredning av sykdommer, sier han.

Minst 400.000 uten husly

I tillegg til vann- og sanitærinnsats, jobber Røde Kors for å møte de enorme behovene i kjølvannet av syklonen Idai. I følge myndighetene står minst 400.000 uten husly etter at kraftig vind og enorme nedbørsmengder har ødelagt eller skadet nærmere 90 prosent av alle bygningene i Beira, som er den tredje største byen i Mosambik. I morgen ankommer første forsyning av telt og annet materiale for å sikre 3.000 familier med tak over hodet fra Røde Kors´ lager på den franske øya Reunion i Det indiske hav.

- Det er oppmuntrende å se at nødhjelpen nå har begynt å ankomme. Mange har ventet i flere dager på å bli reddet eller å få hjelp.Samtidig vet vi at det vil være enorme behov for nødhjelp i området i tiden fremover. Store områder er fortsatt utilgjengelige for hjelpearbeiderne. Røde Kors ber om 85 millioner kroner for å sikre behovene til den syklonrammede befolkningen, sier Apeland.

15.000 trenger evakuering

I følge myndighetene trenger rundt 15.000 mennesker hjelp til å komme seg ut av flomrammede områder i Mosambik. Bare i går kunne frivillige redningsarbeidere fra Røde Kors bringe over 900 mennesker som hadde klamret seg til tretopper og søkt tilflukt på hustak på grunn av de enorme vannmengdene. Båter og helikopter ble tatt i bruk for å nå frem til de mest avsidesliggende stedene.

Det vil være enorme behov for nødhjelp i området i tiden fremover. Store områder er fortsatt utilgjengelige for hjelpearbeiderne. Røde Kors ber om 85 millioner kroner for å sikre behovene til den syklonrammede befolkningen.For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99