Bilde av en gammel hvit buss med et rødt kors malt på baksiden Vis bildetekst
Bussen som nå stilles ut i Røde Kors sine lokaler i Oslo sentrum, ble tidligere denne våren hentet opp fra en kjeller og transportert til lokalene den nå står utstilt i. (Foto: Røde Kors)

Åpner ny utstilling 75 år etter Hvite busser-aksjonen

Røde Kors markerer jubileet for en av historiens største humanitære aksjoner i Skandinavia med å stille ut den eneste gjenværende hvite bussen i Norge.

75-årsmarkeringen ble sendt direkte på Facebook 20. april:

Mandag 20. april markeres dagen da de første hvite bussene kjørte ut fra konsentrasjonsleiren Neuengamme i Tyskland for 75 år siden. Det kommende døgnet ble 4000 skandinaviske fanger transportert ut av Tyskland til sine respektive hjemland. Siden ble ytterligere 10-15.000 fanger hentet ut fra en rekke konsentrasjonsleirer.

– Det som Røde Kors var en del av gjennom denne operasjonen er helt i kjernen av hva Røde Kors-oppdraget handler om. Å yte bistand til krigsfanger og hjelpe ofrene for krig og konflikt er og har alltid vært sentralt i bevegelsens kjerneoppgave. Aksjonen i 1945 inspirerer oss til humanitær innsats også i dag, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Bussen som nå stilles ut i Røde Kors sine lokaler i Oslo sentrum, ble tidligere denne våren hentet opp fra en kjeller og transportert til lokalene den nå står utstilt i. På sin vei opp i lyset, måtte deler av ytterveggen på Røde Kors sitt hovedkontor fjernes.

– Vi er veldig glade for at vi får vise frem bussen igjen. Dette handler både om at flere får kjennskap til historien om det som skjedde i aprildagene i 1945, og at vi får muligheten til å snakke om at det som skjedde under krigen ikke må få skje igjen, sier Apeland.

BAKGRUNN: Historien om hvordan Grev Folke Bernadotte, visepresident i Svensk Røde Kors, greide å få til et møte med Heinrich Himmler, sjefen for SS og Gestapo for å sikre uttransporteringen av fanger, kan du lese her.