Sola toppbilde Vis bildetekst
Sola Røde Kors og Rogaland Røde Kors bisto med mannskap til etablering av et testsenter på Sola flyplass utenfor Stavanger. Denne stasjonen er nå avviklet, men Sola kommune har vært tydelige på at Røde Kors var essensielle for at de kom så raskt i gang som de gjorde.

Dobler innsats til kommuner for å bekjempe koronasmitte

12 lokalforeninger i Røde Kors har denne uken støttet lokale myndigheter i testing av korona, spesielt knyttet til grensepasseringer. Innsatsen er nesten doblet den siste uka.

– Som støtteaktør for myndighetene er vi glade for at vi kan bistå der det trengs. Det er viktig at folk som kommer fra utlandet eller som har symptomer får testet seg for korona så raskt som mulig, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland.  

Viktig arbeid for å hindre smittespredning

Lokalforeningene som har vært i sving er Ullensaker, Oslo, Stjørdal, Ringerike, Bergen, Bodø, Ålesund, Sola, Eidskog, Elverum, Larvik og Skien. Flere av teststasjonene er plassert på grenseoverganger, flyplasser og i havner. Der informerer de frivillige reisende om karanteneregler og muligheter for testing. 

– Vår innsats samsvarer med det vi tror blir det viktigste framover, nemlig å stoppe smitte ved grensen og å hindre lokale utbrudd.

Bernt Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Ingvild Mæland Kjerkreit i Stjørdal Røde Kors er en av de som bemanner teststasjonen på Værnes flyplass utenfor Trondheim:

– Det har blitt påvist positive prøver fra reisende fra utlandet og da er dette viktig arbeid for å hindre smittespredning. Det er kjekt å bidra når en ser at det gir gode resultater, mener hun. 

– De reisende har stor respekt for oss der vi står i uniform i ankomsthallen og tilbyr en gratis test. De er ikke pålagt å ta den, men når vi anbefaler det, så er det mange som tar imot tilbudet. Noen er veldig glade for å få tilbudet om en test etter et utenlandsopphold.

thumbnail_1598477438556_IMG_2851
Ingvild Mæland Kjerkreit og Nils Kenneth Fordal sammen med en passasjer fra København som lot seg teste.

Kommunene roser innsatsen

På Værnes velger så godt som alle reisende fra utlandet å teste seg, erfarer frivillige i Røde Kors.

– Vi får gode tilbakemeldinger på at det er takket være oss og den informasjonsjobben vi gjør at så mange takker ja til å teste seg, forteller Kjerkreit. 

Også Sola Røde Kors og Rogaland Røde Kors bisto med mannskap til etablering av et testsenter på Sola flyplass utenfor Stavanger. Denne stasjonen er nå avviklet, men Sola kommune har vært tydelige på at Røde Kors var essensielle for at de kom så raskt i gang som de gjorde. 

– Det er viktig for oss å kunne bidra til å bekjempe pandemien. Som støtteaktør er det naturlig at vi stiller opp når vi blir spurt, sier Thor Inge Sveinsvoll, distriktsleder i Rogaland Røde Kors.

Røde Kors oppfordrer fortsatt kommuner som trenger eller planlegger å styrke sin koronarespons til å gå i dialog med sin nærmeste lokalforening for å vurdere om det er noe Røde kors kan bistå med.

– Røde Kors er en viktig del av Norges beredskap, og bidrar gjerne med tiltak som hjelper myndighetene i innsatsen mot koronasmitte, sier Apeland.