En person med hjelpekorpsuniform holder et kart Vis bildetekst
Røde Kors oppfordrer ferske turgåere til å være forsiktige og velge turer etter vær og evne. Illustrasjonsfoto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Flere redningsoppdrag på fjellet og sjøen preger ferien

I flere populære fjellområder har Hjelpekorpsene til Røde Kors hjulpet turgåere på starten av sommerferien. Også til sjøs må flere reddes.

– Vårt inntrykk er at det er mer å gjøre i fjellet enn Hjelpekorpsene er vant med så tidlig på sommeren, sier Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsråd Hjelpekorps i Røde Kors.  

Mange redningsoppdrag på fjellet tror han er et signal om at flere velger fjellferie i Norge, og at det kan bli en travel sesong for hjelpekorpsene hvis det blir mye godt turvær i sommer.

130920_operativ_ledelse_barmark_Merket_029
Røde Kors sine hjelpekorps er forberedt på en travel sommer. (Illustrasjonsfoto: Martin Alex Nielsen/Røde Kors)

Noen eksempler fra sommeren så langt: I begynnelsen av ferien måtte to personer hjelpes ned fra Romsdalseggen i Rauma. Hjelpekorpsene har også bistått turgåere på Gaustatoppen, i Rondane, ved de syv søstre i Sandnessjøen, i Valldal på Sunnmøre og i fjellene innenfor Stjørdal.  

– Velg tur etter evne

Gulbrandsøy har ikke gått inn i de enkelte redningsoppdragene, og har ennå ikke oversikt over utviklingen samlet, men anbefaler av erfaring litt ferske turgåere å starte ferien fornuftig. 

– Det er alltid viktig å velge tur etter evne, og særlig i starten av fjellsesongen kan man være litt forsiktig.

Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i landsråd Hjelpekorps i Røde Kors

Flere av oppdragene har vært i Møre og Romsdal, hvor Røde Kors hjelpekorps primært har vært involvert i flere henteoppdrag den siste tidenblant annet på den stadige mer populære turen over Romsdalseggen 

– Det har vært en del mindre skader som har kommet på grunn av fall på tur. For å unngå det, er det lurt å forberede seg litt ekstra på turen man skal gå, ta pauser når man kjenner at man er sliten. Tåke kan også komme veldig fort, særlig når det er fint vær og sjøen fortsatt er kald, sier Trond Inge Larsgård, operativ leder i Møre og Romsdal hjelpekorpsdistrikt.

Flere redningsoppdrag til sjøs på Vestlandet

Det har vært en travel sommer for de frivillige om bord på Røde Kors’ redningsbåter. På Vestlandet er Røde Kors forberedt på et nytt storinnrykk i helgen.  

– Vi er klare for å bidra med det som trengs når det blir mange båter på sjøen i finværet som kommer til Vestlandet til helgen, sier Terje Hårvik, leder på Røde Kors-båten i Hordaland. 

140519_tjome_mai_072
Røde Kors har over 200 båter i beredskap langs hele kysten i sommer.

De siste ukene har det frivillige mannskapet på om lag 20 personer bistått med alt fra oppdrag for ambulansetjenesten, slep av båter, hjelp ved grunnstøting, starthjelp, og slokking av brann. 65 av landets 280 hjelpekorps har spesialisert seg på søk og redning på sjø og vann. 

200 båter i beredskap

Røde Kors har over 200 båter i beredskap lands hele kysten. I sommer er det rapportert om en kraftig økning i båtsalg, og mange har sin første sommer som båteier. Dermed er også flere båtførere med lite erfaring i båt. 

– Jeg tror aldri jeg har sett så mange båter ute på vestlandssjøen enn finværsdagene i sommer. Det har vært hektisk, og vi ser at det er spesielt mye å gjøre de dagene det er fint vær, sier Hårvik.  

Les deg opp på Fjellvettreglene før du legger ut på tur!