Bilde fra en øvelse, med nærbilde av jakkeermet til hjelpekorpsuniformen. Vis bildetekst
Søndag ble syv frivillige i Rogaland Røde Kors Hjelpekorps satt i karantene av kommunelegen etter at det ble klart at en person som egentlig skulle vært i hjemmekarantene fikk assistanse på en av Røde Kors sine vaktstasjoner lørdag. Illustrasjonsfoto: Roar Dalmo Moltubakk / Røde Kors

Røde Kors bekymret for flere karantenebrudd

Røde Kors ser med bekymring på at folk velger å ikke følge helsemyndighetenes smittevernråd i forbindelse med det nye koronaviruset.

Søndag ble syv Røde Kors-frivillige satt i karantene etter å ha behandlet en person som hadde brutt hjemmekarantene. 

  – Røde Kors ber alle respektere smittevernrådene fra Folkehelseinstituttet og kommuneleger. Bryter man en karantene eller trosser andre anbefalinger, utsetter man ikke bare seg selv men også andre for potensiell smittefare, sier Anders Thorheim, enhetsleder for beredskap og samfunnssikkerhet i Røde Kors. 

Flere rapporter om brudd på karantene

De siste dagene har det kommet flere rapporter om at mennesker som er satt i hjemmekarantene drar på butikken eller treningssenteret der de står i fare for å smitte andre. Flere hundre mennesker trosset i helgen helsemyndighetenes råd og dro til Holmenkollen i forbindelsen med skiarrangementene der. 

Søndag ble syv frivillige i Rogaland Røde Kors Hjelpekorps satt i karantene av kommunelegen etter at det ble klart at en person som egentlig skulle vært i hjemmekarantene fikk førstehjelp uten at de frivillige kjente til personens karantene. (I en tidligere versjon av denne meldingen ble det skrevet at personen fikk assistanse på en av Røde Kors sine vaktstasjoner. Dette medfører ikke riktighet. Mannskapene rykket ut fra og returnerte til vaktstasjonen og ble deretter oppringt av AMK med beskjed om at pasienten skulle vært i hjemmekarantene.)

– Vi kjenner ikke bakgrunnen for at denne personen oppholdt seg ute blant andre mennesker, men for våre frivillige betyr dette både en engstelse for selv å ha blitt smittet og at vår beredskap i området er svekket. Flere slike hendelser vil føre til svekket beredskap i Norge, sier Thorheim. 

De berørte Røde Kors-frivillige blir i hjemmekarantene til prøveresultatene for vedkommende som hadde brutt hjemmekarantenen blir klare. 

Innfører strakstiltak 

Røde Kors har de siste ukene innført forsterkede hygienerutiner for å begrense smittefare både blant ansatte og alle som er frivillige i aktiviteter rundt om i Norge. 

 – På bakgrunn av det vi har erfart i helgen, er vi nå nødt til å innføre ytterligere strakstiltak og innstramninger for våre over 6000 frivillige hjelpekorpsere for å minske faren for smittespredning og sørge for at vår egen frivillige beredskap ikke blir svekket, sier Thorheim. 

Dette er de to nye tiltakene: 

  • De samme reglene som allerede gjelder for de av våre frivillige som er i kontakt med helsesårbare grupper innføres nå for alle frivillige i Hjelpekorpset. 
  • Når våre frivillige skal behandle eller ha kontakt med en pasient eller andre skal først kun en frivillig nærme seg vedkommende for å få avklart om personen skulle ha vært i hjemmekarantene eller hjemmeisolasjon. 

 For pressehenvendelser, kontakt:   
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99