En mann i hjelpekorpsuniform ombord på en redningsbåt Vis bildetekst
Tjøme & Hvasser Røde Kors Hjelpekorps er et av hjelpekorpsene som har opplevd en økning i antall redningsoppdrag i sommer. 30 prosent flere oppdrag ble det i sommer. (Foto: Marianne Utnes Kjøsnes / Røde Kors)

Dobling i antall redningsoppdrag for Røde Kors-båter i sommer

Røde Kors har hatt en markant økning i antall oppdrag til sjøs denne sommeren.

  – Vi har sett mye trafikk på sjøen i sommer, og har måtte hjelpe mange nye båtførere. Forrige helg var det stor utfart mange steder i landet, sier fagleder for vann i Røde Kors Hjelpekorps Thor Blyberg Enderud.

Travel sommer

Flere av de mest operative redningsbåtene til Røde Kors har eller forventer en dobling i antall redningsoppdrag. Båten til Tjøme og Hvasser Hjelpekorps har hatt hele 60 oppdrag denne sommeren, sammenlignet med 32 samme periode i fjor. Røde Kors-båten i Hordaland kan telle 40 oppdrag hittil i år mot 33 totalt for hele fjoråret.

– Ikke alle tall for sommeren er klare enda, men det ser ut til at mange frivillige på redningsbåtene våre har hatt en travel sommer, sier Enderud.

Flere nye båtførere

Mye av aktiviteten tror han kommer av at mange har kjøpt seg båt denne sommeren.  

– Folk er stort sett flinke til å følge båtvett på sjøen, men kanskje ikke flinke nok. Vi blir stolte når vi ser at folk har på seg vest og er varsomme på sjøen. Jeg tror den yngre generasjonen forstår alvoret i det å bruke vest, og ikke kun har den på når politiet patruljerer fjorden. Også er jo redningsvestene mye bedre og mer behagelige nå enn det de var før, sier han.  

Tall på drukningsulykker gikk noe ned i juli, sammenlignet med i fjor, men dette mener Enderud er på grunn av mye dårlig vær i juli dette året og dermed færre på sjøen.

– Det er klart at mange drukningsulykker ville vært unngått om man hadde brukt vest. Folk blir ikke flinke nok til å bruke det, før alle bruker det.

Thor Blyberg Enderud, fagleder for vann i Røde Kors Hjelpekorps

Beredskap langs hele kysten

Røde Kors har over 200 båter i beredskap langs hele kysten, og 65 av landets 280 hjelpekorps har spesialisert seg på søk og redning på sjø og vann.  

– Det varierer hva erfaringene er hos de ulike båtene. På Vestlandet melder de om at vestbruken kunne vært bedre, men generelt sett vil jeg si at dette har vært en positiv sommer. Og jeg er imponert over hvor flinke folk er til å ta hensyn til smittevern, når de for eksempel legger til land med båtene sine, sier han.  

Enderud har en klar oppfordring til nye båtførere som skal tilbringe de siste sommerhelgene på sjøen:  

– Bruk sikkerhetsutstyr, se opp når du kjører og følg med på hvor du befinner deg til enhver tid. Begrens hastigheten hvis du er usikker på hvor du skal kjøre.