Sommer-ovelse-redning-barmark-Rode-Kors-Hjelpekorps

Påsketilstander i fjellet – kraftig økning i redningsoppdrag i populære feriefjell

Mye folk i fjellet og på sjøen gir mange oppdrag for Røde Kors flere steder i sommer.

12 av 19 hjelpekorpsdistrikter har hatt en oppgang i perioden mai-juli sammenlignet med i fjor. Det gjelder spesielt mange av de godt besøkte fjellturområdene. Den siste uka har vært en av de travleste for hjelpekorpset, med oppdrag over hele landet. I to tilfeller har det vært ulykker hvor liv har gått tapt.  

Mange har tatt turen til populære fjell som Besseggen, Romsdalseggen og Gaustatoppen. Flere steder var det nye besøksrekorder i juli, noe Røde Kors Hjelpekorps har fått merke. Siden midten av juni har Rjukan og Tinn Røde Kors Hjelpekorps hatt en økning i oppdrag på 20 prosent sammenliknet med normalen i samme periode i Gaustaområdet. 

Dobbelt så mange oppdrag 

Også i Buskerud hjelpekorpsdistrikt merkes det at mange har tatt ferie i de populære fjellområdene nordvest i Viken. 

- Vi ser en tydelig oppgang fra tidligere år. I Hallingdal er befolkningen i sommer tredoblet, det ligner påsketrafikken. Da er det ikke rart at det er mye aktivitet i fjellheimen.

Bjørn Fluto, leder i hjelpekorpsdistriktet Buskerud og korpsleder i Ål Røde Kors Hjelpekorps


Buskerud har dobbelt så mange oppdrag denne perioden, 29 i år mot 15 i fjor.  

- Vi ser mye eldre folk i fjellet som går seg bort og som trenger hjelp med å komme seg hjem, og det er generelt mye fotturister som er ute for uhell, som skader i armer og bein. Det er lite hjerteproblematikk, men mer rene fysisk skader, sier Fluto. 

Husk godt fottøy på tur i fjellet 

Hjelpekorpsene melder landet over om at mange er uforberedt på krevende turer.  

- Det er mye skiftende vær rundt omkring i landet, så det er viktig å være utstyrt for det. Pakk med deg ekstra klær og utstyr, slik at du er i stand til å ta vare på deg selv. Selv om det virker varmt, forandrer været i fjellet seg fort, sier Gulbrandsøy.  

Hjelpekorpserne ser ofte at mange legger ut på langtur i joggesko, noe som verken er bra for beina eller spesielt lurt om det begynner å regne og blir glatt.  Fluto i Buskerud ønsker derfor å minne om at godt fottøy er en viktig del av turantrekket:  

- Folk flest kler seg godt, men mange bommer på fottøyet. Hvis man kun bruker joggesko på tur, er det lett å skli og tråkke over. Om man investerer i noen gode fjellsko, vil mange unngå skader som gnagsår og vonde sår, eller større skader som forstuelse og ankelbrudd. Har du fottøyet på plass, er halve jobben gjort. Da blir også turen bedre. 

beredskap tjøme-590x258
I hjelpekorpsdistriktet Vestfold er det særlig Røde Kors-båten i Tjøme og Hvasser som har fått merke oppgangen.

Flinke til å bruke vest 

I hjelpekorpsdistriktet Vestfold er det særlig Røde Kors-båten i Tjøme og Hvasser som har fått merke oppgangen. De har hatt en 30 prosent økning i antall oppdrag.  

- Det er mer av alle typer oppdrag fordi det er flere folk på sjøen. Heldigvis virker det som om folk flest er flinke til å bruke vest, så det ønsker vi å gi dem skryt for, sier Monika Rirud, distriktsrådsleder i Vestfold.  

Flere tips for å forberede seg til fjell- eller båttur:  

  • Vi minner om at fjellvett- og sjøvettreglene er nyttige å gjøre seg kjent med, for å være forberedt til tur.  
  • Det er lurt å søke informasjon om plassen man skal besøke eller oppholde seg på.  
  • Om man skal gå en lang fjelltur er det lurt å ha forberedt kroppen litt i forkant, og kle seg etter været.  
  • Det kan også være lurt å slå opp teltet i hagen før du skal bruke det, teste at stormkjøkkenet fungerer og huske redningsvest hvis du skal på sjøen.