Fire mennesker bærer en båre med hund på fjellet Vis bildetekst
– Vi fikk lagt hunden på en båre og bar den så langt vi klarte. På det bratteste måtte vi vurdere hvordan vi skulle klare å frakten den videre. Vi fant ut at den beste måten var å slepe han på lyng og busker utenfor stien. Foto privat

Reddet 90 kg tung hund ned fra fjellet

Hjelpekorpserne i Røde Kors Vestvågøy, Michael Volnes (34) og Karianne Leonhardsen (22), var med på noe de aldri har vært med på før. De reddet ned en 90 kg tung hund fra Kvalnesaksla i Lofoten.

– Det var et spesielt oppdrag. Det er sjeldent vi henter dyr, det skjer vel nesten aldri. Men vi stiller alltid opp for å hjelpe, sier Karianne Leonhardsen.

Chumlee klarte ikke mer

Matmor Emilie Marhaug (33) var på tur med sin mor og de to sanktbernhardshundene Chibs og Chumlee. Hundene var godt vant med fjellturer, og turen opp på fjellet gikk fint. Veien ned tok derimot en annen vending. Chumlee viste tegn til at han var sliten på toppen, og matmor Emilie trodde det ville hjelpe med litt hvile, mat og drikke. Da hunden fortsatt virket sliten på veien ned, bestemte de seg for å ta en ny pause ved Nedrevannet.

Chumlee viste ingen tegn til bedring, og de bestemte seg for at moren og den andre hunden skulle gå ned fra fjellet, og heller gå de to andre i møte senere når Chumlee hadde fått hvilt seg noen timer til.

Emilies mor kom tilbake sammen med en venninne. De hadde med seg en presenning, stropper, proviant og tekstiler, som de håpet å kunne bruke for å slepe hunden over lyngen. Chumlee var fortsatt like urørlig. De innså fort at dette ikke fungerte, og ringte Røde Kors.

Fire mennesker står rundt en båre og fester hunden til båren
Chumlee spennes varsomt og sikkert på båren. Foto privat

Michael og Karianne ble ringt halv ti på kvelden.

– Da vi ble oppringt tenkte vi vel bare at dette er et oppdrag på lik linje med andre. Noen trenger hjelpen vår, og vi stiller opp. Om det var en hund eller et menneske spilte ikke så stor rolle egentlig, så lenge de trengte hjelp, sier Karianne.

Måtte slepe Chumlee på en båre

– Vi fikk lagt hunden på en båre og bar den så langt vi klarte. På det bratteste måtte vi vurdere hvordan vi skulle klare å frakten den videre. Vi fant ut at den beste måten var å slepe han på lyng og busker utenfor stien. Det var ulendt terreng og en veldig tung hund, sier Karianne og legger til at Chumlee holdt seg rolig under hele turen.

Mennesker bærer en båre forbi et vann
90 kilo hund fraktes forsiktig ned fjellet. Foto privat

Her kan du se filmklipp fra da de slepte Chumlee ned fjellet.

– Et redningsoppdrag blir nesten det samme om det er et menneske eller en hund man skal hente. Man tenker på samme måte. Ofte henter vi jo folk som er skadet eller som sitter fast i fjellet. Dette var ikke så ulikt fra andre oppdrag, sier hun.

Michael forklarer at de alle var redde for hva som feilet hunden på fjellet.  

– Det var ikke liv i hunden da vi hentet han, men da han kom inn i huset reiste han seg opp igjen heldigvis. Det er ekstra stas å hjelpe til når hundeeieren er så takknemlig, sier han.

De var nede fra fjellet klokken 01 på natten.

Tre mennesker ser på en utslitt hund liggende på gulvet
Endelig hjemme. Foto privat.

Reddet antakelig livet til Chumlee

Hundeeier Emilie viste stor takknemlighet for Røde Kors sin innsats.

– Innsatsen som ble gjort var helt uvurderlig og har antagelig reddet livet hans. Det er ikke helt godt å si nøyaktig hva som førte til kollapsen, men dersom det var overanstrengelse av musklene, altså rabdomyolyse, så kunne det fort gått galt. Det er umulig å vite om det var akkurat dette som rammet Chumlee, men dersom det var det, så hadde hjelpen vi fikk fra de frivillige alt å si for hundens sjanse for overlevelse, sier hun.

Emilie forteller at Chumlee er mye bedre nå, og at hunden ikke har fått noen varige mén.

– Karianne og Michael var kjappe, effektive, velorganiserte og positive hele veien. Helt uvurderlig, sier en takknemlig hundeeier.