Bilde av en person med Røde Kors Hjelpekorpsvest Vis bildetekst
Illustrasjonsfoto: Olav A. Saltbones /Røde Kors

Syke på hytter ber Røde Kors om hjelp

Flere hjelpekorps har lørdag ettermiddag og kveld blitt kontaktet av hyttefolk som ønsker hjelp direkte fra Røde Kors i stedet for å kontakte lokalt helsetilbud og AMK-sentraler.

Folk som har reist på hytta til flere utfartsområder i Viken og Innlandet har henvendt seg til lokale hjelpekorps for å komme seg hjem på grunn av sykdom eller symptomer.

- Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors hjelpekorps.

Klare til smitteoppdrag

Løvik forventer flere henvendelser søndag når mange på hyttene til fjells skal reise hjem etter helgen. – Vi er i beredskap over hele landet til både leteaksjoner og henteoppdrag, men det må være på oppdrag av de lokale AMK-sentralene som kjenner behovene best, sier Løvik.

190421_kjersti_lovik_portrett_001_16_12
Landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors hjelpekorps. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors

Hvis du er syk, hold deg hjemme. Hvis du er syk og trenger legehjelp, eller har behov for individuell helserådgivning, kontakt fastlege på telefon eller elektronisk. Har du behov for akutt helsehjelp og ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring 116 117. Ved livstruende sykdom eller skade - ring 113.

- Hjelpekorpsene gjennomfører oppdrag med smitterisiko når det er vurdert av AMK eller kommunale helsemyndigheter, og vi har rutiner for slik transport. Men det kan ikke skje ved direkte kontakt med våre hjelpekorps, sier Løvik.

Advarte mot å reise på hytta 

Fredag advarte Røde Kors mot å reise på hytta for å unngå å binde redningsmannskap til oppdrag i fjellet, for å redusere smitterisiko og ikke svekke beredskapen til hjelpekorpsene i lokalmiljøene framover.  

Frivillige bistår over hele landet

De siste dagene har frivillige i Røde Kors blitt bedt om å bistå lokale helsemyndigheter i Korona-tiltak over hele landet. Røde Kors rigger nå om organisasjonen til å kunne hjelpe til med utfordringene som nå oppstår.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99