En kvinne bærer et barn som er skadet Vis bildetekst
En kvinne bærer et barn som er skadet etter et flyangrep i byen Maarrat Misrin, nordvest i Idlib-provinsen. Foto: Mohammed AL-RIFAI / AFP

SYRIA: – Vanskelig å drive nødhjelpsarbeid i Idlib

Frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne jobber under vanskelige forhold for å hjelpe mennesker i akutt nød i Idlib. Behovene er enorme men det er vanskelig å drive nødhjelpsarbeid slik forholdene er nå.

Syrisk Røde Halvmåne har 569 frivillige i Idlib og jobber for å gi førstehjelp og ambulansetjenester under veldig krevende forhold.

– Nå ber Syrisk Røde Halvmåne om sikkerhetsgarantier fra partene i konflikten, for å kunne fortsette å hjelp de som er i akutt nød på alle sider av frontlinjene. Våre kollegaer i Syria forteller at noe av nødhjelpsarbeidet har måtte stoppe opp på grunn av angrep på helsesentre og press fra partene i konflikten.

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

900.000 har flyktet de siste månedene

Nordmannen Ola Ulmo leder arbeidet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Aleppo, en av provinsene som er berørt av kamphandlingene nordvest i Syria.

– Fremdeles pågår det intensive kamphandlinger i vestlige Aleppo og i Idlib. Bare den siste uka er det 50.000 mennesker som har flyktet. De tre siste månedene er det 900.000 mennesker som har flyktet fra krigshandlingene, sier Ulmo.

Han minner om at mange av de som nå er på flukt i Idlib flyktet dit fra Aleppo for tre år siden, da kampene raste i Aleppo by.

– Da var det flere hundre tusen som flyktet herifra. Mange av de som flykter nå fra de nye kamphandlingene i Idlib og i vestlige Aleppo, er de samme menneskene som flyktet herfra for 3 år siden, sier Ulmo.

Røde Kors bevegelsen gir helsehjelp, førstehjelp og nødhjelp

Gjennom Syrisk Røde Halvmåne støtter Den internasjonale Røde Kors-komiteen både helsearbeid og førstehjelp i Idlib og gir nødhjelp til folk som er berørte i områder av Aleppo.

– Det er vanskelig å drive hjelpearbeid i den situasjonen vi er i nå, der kamphandlingene pågår. I Idlib og i vestlige Aleppo har vi helsearbeidere som gir førstehjelp og driver akuttmottak.

Ola Ulmo, leder for arbeidet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Aleppo.

De kalde vinterforholdene gjør det ekstra vanskelig og risikabelt for de som nå må flykte.