Nordhordland RK leverer mat 2 Vis bildetekst
I Alver kommune er hjelper frivillige fra Røde Kors til med å levere varer ut på døra til de som ikke kommer seg ut selv. Frivillige: Tore Henriksen, Ilse Henriksen, Jan Helge Bere, Glenn-Michael Blomvågnes og Astrid Herland. (Foto: Nils Vidar Hopland).

Takk til alle frivillige i påsken!

Årets påske ble annerledes. Selv om antall skader og oppdrag i påskefjellet har vært en brøkdel av det normale, har rekordmange frivillige vært i aksjon – i både nye og tradisjonelle aktiviteter. 

Folk fulgte rådene fra myndighetene og tilbrakte høytiden hjemme og i nærområdene, holdt avstand og droppet sosialt samvær. Men ensomme og eldre ble enda mer isolerte.

Flere steder startet derfor Røde Kors opp nye aktiviteter, blant annet ble det opprettet såkalte ringevenner, som enn så lenge erstatter den tradisjonelle besøksvenn-aktiviteten, frivillige handlet mat og kjørte hjem varer og medisiner til eldre og andre grupper som ikke hadde anledning til å gjøre dette selv. 

Ung kvinne og mann i røde hettegensere, inne
Førde Røde Kors Ungdom har sosiale events på Instagram og Facebook under koronakrisa. Her er ungdomsdelegatane Annie Arroyave og Nicolas Pinto fra Columbia quizmasters for en ivsending på Facebook med Kahoot. Foto: Medo Jemal/Førde Røde Kors

Flere frivillige i aksjon

President Robert Mood er imponert over alle de nye aktivitetene og initiativene landet rundt. 

– At så mange har snudd seg rundt og tatt i bruk nye digitale verktøy er imponerende. Spesielt ringevennene, men også digitale, sosiale events som Røde Kors Ungdom har arrangert og digital norsktrening for migranter som blant annet frivillige i Bergen Røde Kors har fått i gang, gjør sterkt inntrykk.

Robert Mood, president i Røde Kors

Kors på Halsen har utvidet åpningstidene sine og flere frivillige har sittet klare for å ta imot henvendelser.  Flere steder i landet har frivillige fra Ferie for alle kjørt rundt og levert aktivitetspakker til de familiene og barna som skulle vært på påskeopphold med Ferie for alle.

200402_korona_eid_002
Eid Røde Kors har avtalt med Stadt kommune å kjøre ut mat til folk som ikke kan handle selv under koronaviruset. Her er hjelpekorpset Annine Hellebust og Unni Kiviranta på handletur. Foto: Jacob Leivdal Haavik, Eid Røde Kors

Mange oppdrag relatert til korona-pandemien

Vanligvis bistår Røde Kors mellom 400 og 500 skadde i påsken. I år var antallet kun 33, og antall oppdrag i påskefjellet var 48 mot 190 oppdrag i gjennomsnitt en normal påske.  

På grunn av korona-viruset har det har aldri vært så mange frivillige i aksjon som denne påsken. Røde Kors har bistått myndighetene i håndtering av covid-19 flere steder i landet. Mange har fraktet koronasyke til og fra sykehus. Ved populære utfartssteder og turområder rundt de største byene har frivillige vært til stede med informasjon og bistand. I tillegg har  hjelpekorpsere over hele landet vært i beredskap hjemmefra.

– Jeg vil rette en stor takk til alle våre frivillige for innsatsen i denne annerledespåsken, avslutter president Robert Mood.