En mann sitter på gresset med et barn i fanget Vis bildetekst
– Slik behandling av mennesker er uakseptabel. Det er en grunnleggende menneskerettighet å kunne søke beskyttelse. Røde Kors frykter at Europas respons hindrer mennesker i å bruke denne retten, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. Foto: Sinan Demirci

Uakseptabel behandling av migranter og flyktninger på grensen til Hellas

Røde Kors er svært bekymret for den humanitære situasjonen som utspiller seg på grensen mellom Tyrkia og Hellas. – Barn skal ikke bli møtt med tåregass, sier generalsekretær Bernt G.  Apeland.

De siste dagene har det utspilt seg voldsomme scener på grensen mellom Hellas og Tyrkia etter at Tyrkia åpnet grensene mot Europa.   

Tåregass og sjokkgranater

Ifølge medierapporter tok politiet onsdag i bruk tåregass og sjokkgranater for å drive vekk et stort antall mennesker som har samlet seg rundt grenselandsbyen Kastanies ved grensa mot Tyrkia.  

– Slik behandling av mennesker er uakseptabel. Det er en grunnleggende menneskerettighet å kunne søke beskyttelse. Røde Kors frykter at Europas respons hindrer mennesker i å bruke denne retten, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

SNAN9412_red
Tusenvis av mennesker har samlet seg på grensen mellom Tyrkia og Hellas, og lever under svært vanskelige forhold. Foto: Sinan Demirci

Norge må sørge for human og rettssikker behandling av asylsøkere og migranter

Røde Kors frykter at sårbare mennesker på flukt blir skadelidende i et storpolitisk spill om byrdefordeling, krigføring i Syria og europeisk migrasjonspolitikk.  

– Migranter og flyktninger på grensen til Hellas utsettes for uakseptabel behandling. Barn og voksne skal ikke bli møtt med tåregass og nå er tiden for å holde hodet kaldt og hjertene varme og ikke bruke mennesker i politisk spill.

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors

Røde Kors anerkjenner at stater har rett til å kontrollere egne grenser, men ber nå om at Norge, gjennom sin deltakelse i det europeiske arbeidet knyttet til asylsøkere i Hellas, sørger for en human og rettssikker behandling av asylsøkere og migranter.   

erhan_idizIMG_8040_red
Av de tusenvis av menneskene som oppholder seg på grensen er flere barn. Foto: Erhan Idiz

 – Røde Kors mener at Norge må være en pådriver for at Frontex ikke hindrer retten til å søke beskyttelse og heller ikke øker menneskelig lidelse. Dette handler både om grunnleggende menneskerettigheter og om å gi barn og voksne på flukt verdighet, sier Apeland.  

 For pressehenvendelser, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99