180723_korspåhalsen_001-3-2 Vis bildetekst
Kors på halsen, Røde Kors' anonyme samtaletilbud for barn og unge, har opplevd en stor pågang i sommer. (Foto: Røde Kors)

60 prosent flere barn og unge tar kontakt med Røde Kors i sommer

Langt flere barn og ungdom tok i juli kontakt med Røde Kors’ samtaletilbud Kors på halsen enn normalt om sommeren. Hittil i skoleferien har Røde Kors har hatt over 3000 samtaler med barn og unge.

– Hverdagens aktiviteter uteblir og mange venner er borte nå i sommerferien. Vi ser at det er noen av grunnene til at flere enn vanlig forteller oss at de er ensomme nå i skoleferien, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen. 

Bare i juli fikk Kors på halsen 60 prosent flere henvendelser fra barn og unge sammenliknet med juli i fjor. Tilbudet har hatt økt bemanning av frivillige gjennom sommeren, slik at flere som trenger noen å snakke med får svar.  

201016_thor_inge_sveinsvoll_050
Røde Kors har hatt over 3000 samtaler med barn og unge hittil i skoleferien: – Mange er ensomme i sommer, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen. (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Mange snakker om kroppspress 

Psykisk helse, kropp og relasjoner er blant temaene de fleste tar opp med de frivillige i Røde Kors.  

Det har også vært samtaler om ferie, ulike planer, hva man kan gjøre hjemme og om at familien ikke har råd til å dra bort på ferie. Mange unge snakker også om krangling i familien og spiseforstyrrelser.  

Vi ser at flere henvendelser om sommeren handler om spiseforstyrrelser, kropp og dårlig selvbilde.

Nelli Kongshaug

Kors på halsen er Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge opp til 18 år. Tjenesten er gratis og anonym. Her kan du chatte, maile eller ringe trygge og voksne frivillige som er trent i ha slike dialoger med barn og unge. Temaene som går igjen i høst, er psykisk helse, følelser og relasjoner. Herunder hører temaer som tristhet, nedstemthet, angst, spørsmål om selvmord og relasjoner til foreldre til.  

Selvmord største enkelttemaet 

Fortsatt er selvmord det enkelttemaet flest unge tar opp når de snakker med Kors på halsen.  

– De frivillige opplever det som viktig at de bidrar i sommer, selv om noen samtaler er mer krevende fordi behandlingstilbud er stengt, sier Kongshaug.  

Samtidig som de frivillige ofte snakker med barn og unge om tunge og svært alvorlige temaer, har det også de siste ukene vært positive samtaler om kjærlighet og forelskelse.  

– Vi får for eksempel spørsmål om hvordan kysse for første gang. Det synes vi er fint med tanke på at dette var temaer som nesten var fraværende under pandemi og nedstengning i fjor, sier Kongshaug.  

Kors på halsen

  • Røde Kors` samtaletilbud for alle opp til 18 år. Her kan barn og unge ringe, maile eller chatte og ta opp det som er viktig for dem. 
  • Hos Kors på halsen får barn snakke med en voksen de kan stole på, og tjenesten er anonym. Kors på halsen drives av ansatte og frivillige i Oslo og Bergen.
  • Under pandemien har Kors på halsen sett en stor økning i antall henvendelser. Tjenesten er oppskalert med flere nye frivillige og utvidede åpningstider slik at enda flere får svar.

 

Les mer om Kors på halsen her!