En kvinne med Røde Kors jakke og munnbind bærer noen pakker med Røde Kors logo på Vis bildetekst
Frivillige fra Polsk Røde Kors frakter og deler ut nødhjelpsartikler langs grensen til Hviterussland. (Foto: Agnieszka Sadowska)

Røde Kors bistår migranter og flyktninger på grensen mellom Hviterussland og Polen

Frivillige fra Røde Kors gjør det de kan for å hjelpe migrantene som er strandet på grensen mellom Hviterussland og EU-landene Polen, Latvia og Litauen.

Forholdene på grenseområdene er svært dårlige og ventes å bli verre når vinteren setter inn. Det er allerede meldt minusgrader. Det er eldre, barn og gravide blant menneskene som oppholder deg i grenseområdet.

I september ble det erklært unntakstilstand og myndighetene begynte å bygge et piggtrådgjerde langs grensen. Mange har stått fast flere uker i skogen, og etter hvert som temperaturene faller, er det mange som er kraftig nedkjølt og utsultet når de endelig kommer fram.

Både Røde Kors i Polen og i Hviterussland har mobilisert for å hjelpe. På begge sider av grensen deler frivillige fra Røde Kors ut mat, vann, hygieneartikler, tepper og klær til menneskene som er i en forferdelig vanskelig situasjon.

Siden starten på krisen har polsk Røde Kors vært på plass for å hjelpe migranter som har kommet over grensen med tepper, soveposer, klær til voksne og leker og andre nødvendigheter til barn. De leverte hjelpemidler til et mottakssenter også, og lokale avdelinger støtter migranter i grensebyene Podlaskie og Lubelskie med mat, vann og hygienesett. De har også utvidet støtten til sentrene der asylsøkere oppholder seg mens søknadene deres behandles, med sko, utdanningspakker og hygienesett samt sporingstjenester for de som søker etter familiene deres.

Bak en haug med store Røde Kors-poser bærer en mannlig frivillig to paller
Røde Kors i Polen har mobilisert sine frivillige og deler ut tepper, soveposer, klær og annen nødhjelp langs grensen og de lukkede mottakssentrene. (Foto: Agnieszka Sadowska)

Hjelpeoperasjon siden juli i Litauen

Litauen Røde Kors startet i juli en hjelpeoperasjon. Mer enn 350 frivillige bistår ved grensestasjoner og fem mottakssentre for å gi humanitær hjelp. Dette inkluderer distribusjon av vann, hygieneartikler, klær, sko, leker til barn i tillegg til å gi psykososial støtte.

En kvinne med Røde Kors t-skjorte holder et lite barn i hånden som går bortover
Siden juli har Litauen Røde Kors hatt en hjelpeoperasjon gående for å hjelpe migranter som kommer over grensen fra Hviterussland. (Foto: Agnieszka Sadowska)

Siden helsetjenestene i leirene er svært begrensede, blir folk ledsaget til sykehus av Røde Kors som blant annet dekker utgifter til medisiner. Flere av migrantene er spesielt sårbare, blant annet eldre, gravide, enslige mindreårige og funksjonshemmede. Disse trenger spesiell oppfølging.

Migrantene får også juridisk bistand. I tillegg organiserer frivillige aktiviteter for barn og hjelper migranter med å komme i kontakt med pårørende.

Røde Kors i Estland og Latvia har også mobilisert og er i beredskap fremover.

Hele Røde Kors bevegelsen er klare på at:

  • flyktninger og skal ha tilgang til humanitær hjelp og beskyttelse.
  • humanitære organisasjoner må bli gitt trygg tilgang til områdene der menneskene oppholder seg for å yte humanitære bistand.
  • alle har rett til å søke asyl.
  • stater har en forpliktelse til å følge internasjonal lov, særlig prinsippet om å avstå fra og sende tilbake mennesker til utrygge områder.
  • myndigheter har et ansvar for å sikre tilgang til grunnleggende helsetjenester og dette er enda mer prekært nå som følge av pandemien.
p-POL0022
Unge Suzanna er en av de mange frivillige som har engasjert seg for å hjelpe migrantene som kommer fra Hviterussland. Hun tar på seg de rosa hanskene og hjelper moren sin med å gjøre klar pakker med grunnleggende ting som pledd, klær, mat og vann. Foto: Georgia Trismpioti/IFRC