En mann står på noe rett under vannoverflaten Vis bildetekst
En mann står på restene av det som var en molo i delstaten Tabasco i Mexico. (Foto: César Rodríguez / Røde Kors)

Francisco mistet 50 kyr til flommen: - Vi lever ikke i fred. Elvene styrer over oss

Hvert år forbereder menneskene ved elvebreddene i Tabasco seg på flommen, og hvert år fører flommen med seg skader for millioner.

I delstaten Tabasco, i Mexico, ligger to av landets største elver, Grijavla og Usumacinta. Langs elvebreddene og i lavtliggende området i delstaten opplever innbyggere i økende grad flommer, spesielt under regntiden. Bare i 2020 førte flommene med seg skader for 260 millioner kroner.

Havet sett fra en strand
Innbyggerne I Tabasco forteller at havet pleide å begynne en kilometer lengre ut enn det gjør i dag. Tidligere var det en kokospalmeplantasje og en vei som gikk gjennom dette området. (Foto: César Rodríguez / Røde Kors)

Mellom 2000 og 2020 har innbyggertallet i Tabasco økt fra 1,9 millioner mennesker til 2,4 millioner mennesker. Tilflyttingen har skjedd i takt med modernisering av delstaten. Prosjektene har derimot ikke tatt høyde for en økende faren for flom, og mange nybygg er ikke i stand til å håndtere flommene. Resultatet er at hundretusener av mennesker bor i flomutsatte områder.

Lange perioder under vann

Jonuta ligger langs elven Usumacinta, og under regntiden blir byen så ofte oversvømt at innbyggerne kaller det får tiden når «de går under vann». Vannet stiger i mange dager, og det tar lang tid før vannet har trukket seg tilbake. Noen ganger tar dette flere måneder.

At landområder står under vann i lange perioder har store konsekvenser for bønder og de som har husdyr som sitt levebrød. Francisco Lopez bor i Torno Largo Tercera, og under oversvømmelsen i 2020 druknet 50 av kuene hans.

– Fordi vi frykter oversvømmelsene, vet ingen om de skal investere i husdyr de neste årene. Vi lever ikke i fred. Elvene styrer over oss.

Francisco Lopez

Syv kilometer fra Torno Largo Tercera ligger byen Constitution de 1917. Her har elven tatt barneskolen, og ungdomsskolen står nå i fare for samme skjebne. Naboen Fernando Sanchez forteller at sportsområdet allerede ligger under vann.

Våknet av våt madrass

Roberto Said bor i Carrizal. Han forteller om en flom som kom uventet og raskt.

– Før jeg gikk for å sove kikket jeg ut av vinduet, da så jeg at det regnet. Jeg hadde allerede merker vannivået på monitoren, og jeg så at alt var trygt. Ingenting å bekymre seg over. Jeg la meg for å sove rundt klokken 23. Ved tre-tiden våknet jeg av at madrassen var våt, forteller Roberto Said.

Portrettbilde av en mann
Roberto Said kjenner klimaendringenes effekt på kroppen. (Foto: César Rodríguez / Røde Kors)

Under den siste flommen mistet han bilen. Han vet at regnsesongen starter i september. Innen da han pakket bort møbler og andre ting i huset. Han har også forberedt seg på å kjøre den nye bilen til høylandet.

Millioner av liv avhenger av handling

I forbindelse med klimatoppmøte i Glasgow 2021 publiserer Røde Kors en klimarapport. Den forteller at livene til millioner av mennesker vil preges av klimaendringer. Langs kysten vil havnivået stige, flommene vil bli mer intense og stormer og sykloner vil komme hyppigere. Liv vil gå tapt, hus og hjem vil bli skadet, og dyrkbar mark vil bli ødelagt.

Med støtte til lokalsamfunn til å tilpasse seg klimaendringene kan mennesker som bor langs kysten og i flomutsatte områder bli motstandsdyktige. Handlinger som bidrar til å begrense klimagassutslipp kan gjøre at mennesker kan bli boende i husene sine.