Flere frivillige fra Røde Kors øver seg på skredsøk Vis bildetekst
Røde Kors er i høy beredskap i vinterferien. Bildet er tatt under en skredøvelse i 2019. (Foto: Håvard Nesbø)

Skredfare: – Unngå de bratteste toppturene

Røde Kors forventer storinnrykk i fjellheimen i vinterferieukene, og ber alle sette seg inn i fjellvettreglene. Skredfaren kan endre seg raskt.

De siste dagene har det vært betydelig og stor snøskredfare i flere populære fjellområder og ustabile snøforhold gir god grunn til å være på vakt.

– De neste dagene er det ekstra viktig at alle planlegger turene godt og ikke tar unødvendige sjanser. Været i fjellheimen kan skifte raskt og krever at turgåere er forberedt på at turen kan bli lengre og kaldere enn det man trodde.

Kjersti Løvik, landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps

I fjellskråninger med over 30 grader er snøskredfaren ekstra stor.

– Vi håper så mange som mulig kommer seg ut i naturen, men de neste dagene bør man unngå de bratteste toppturene, oppfordrer Løvik.

Mange i beredskap

Lederen for Røde Kors sin ressursgruppe for skred, Tormod Eldholm, sier både naturlige og menneskeskapte skred utgjør en fare.

– I store deler av landet har det vært vedvarende svake snølag. Slike lag kan løsne naturlig og forårsake snøskred eller skredet kan bli utløst av skigåere, sier Tormod Eldholm i Røde Kors Hjelpekorps´ ressursgruppe for skred.

Alle vintergodkjente mannskaper i Røde Kors har kompetanse om skredredning.  Røde Kors Hjelpekorps sin skredberedskap består i tillegg til disse av 10 dedikerte skredgrupper fra Longyearbyen i nord til Rogaland i sør. Rundt 150 frivillige har den høyeste utdanningen på skredredning, fagkurs skred.

– Vi er klare til innsats, men håper vi får minst mulig å gjøre de neste ukene, sier Eldholm.

Eldholm og Løvik har følgende 5 råd som kan bidra til tryggere fjellturer i bratt terreng:

  • Skredvarselet på varsom.no gjelder for tre dager frem i tid, så det er viktig å alltid sjekke det ferskeste varselet. Ikke se bare på faregraden, men les også selve tekstvarselet.
  • Lær deg hvordan du vurderer skredfare, blant annet ved å være i stand til å måle brattheten. Bruk gjerne bratthetskart under planlegging av turen. Vil du unngå skredterreng må du unngå skråninger over 30 grader og utløpsområdet under disse sidene. 
  • Ikke stol på at skispor du ser i en fjellside betyr at det ikke er skredfare der. Du må selv vurdere om det er trygt på samme sted på det tidspunktet du er der.
  • Dersom du skal bevege deg i skredterreng eller i utløpsområder for mulige skred, bør du ta med skredsøker (sender/mottaker), spade og søkestang. Det er viktig å øve på å bruke dette utstyret.
  • Alle som skal på tur i høyfjellet bør ha med ekstra utstyr i tilfelle uhellet er ute. Ekstra varme klær, lommelykt og vindsekk er gull verdt hvis man av en eller annen grunn må vente på hjelp.

Hvis uhellet først er ute, kan turfølgets kunnskap om skredredning bli helt avgjørende for utfallet. De første minuttene en person er fanget under snø er kritisk.

– Ofte kan det ta tid før nødetatene eller våre frivillige rekker frem, og derfor er det svært viktig at alle har grunnleggende kunnskap og utstyr med på turen. Kameratredning kan redde liv, sier landsrådsleder Løvik.

Alltid trygge områder å gå i

Eldholm håper så mange som mulig kommer seg ut i vinterferien, følger Fjellvettreglene og tar gode turvalg for seg og sine.

– Det er viktig å understreke at selv om det skulle være skredfare, vil det alltid være trygge områder å gå på ski i. Kvistede og oppkjørte løyper er trygge å følge, og med god planlegging vil vi forhåpentligvis ikke miste noen i snøskred i det snørike og flotte vinterfjellet, sier Eldholm.


7 råd for å unngå snøskred