Mørkere og kaldere kvelder og netter utfordrer turgåere
– Mange på tur blir overrasket over hvor mørkt og kaldt det kan bli mot slutten av sommeren, sier Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.
Løvik er forberedt på flere redningsoppdrag på tampen av en allerede travel sommer for hjelpekorpsene. Nå starter bærsesongen for fullt, med de første leteoppdragene i uka som gikk. Mange avslutter sommerferien med fjellturer.
Tidligere i sommer har det vært mange ulykker som har gått bra takket være varme og tørre forhold som har gjort at situasjonen ikke har blitt ytterligere forverret. Nå er det mørkere, kaldere og mange steder også mer krevende værforhold.
Snart frostnetter i fjellet
– Nedkjøling vil kunne bli en utfordring for mange; ikke alle er forberedt på at det snart blir frostnetter i fjellet etter noen varme sommeruker, sier Kjersti Løvik, som leder Hjelpekorpsets landsråd.
Den siste uka har vært travel for mange hjelpekorps både til sjøs og til fjells, hvor både skader og utslitthet har ført til at turgåere ikke har klart å ta seg hjem uten hjelp. I Telemark har Hjelpekorpset deltatt i 10 søk- og redningsoppdrag, mens frivillige i Sør-Trøndelag Røde Kors har deltatt i fire leteaksjoner og 11 henteoppdrag.
Måtte hjelpe samme person to ganger
Et hjelpekorps i Sør-Norge måtte blant annet hjelpe en person som var helt utslitt og tom for krefter med å komme seg hjem to ganger fra samme sted i løpet av sommeren.
– Dette eksempelet og flere av de andre aksjonene vi har hatt i sommer, viser hvor viktig det er å planlegge turen godt og å ha med ekstra klær og mat selv på korte dagsturer, sier landsrådslederen.
Bærsesongen er i gang
I disse dager overtar både erfarne og trolig også mindre turvante bærplukkere skog og fjell.
– De varme kveldene og nettene er snart over, og det blir mørkere for hver dag som går. Der man for bare en uke siden kunne løpe lettkledd til fjells, vil det snart kunne bli farlig kaldt om man ikke har på seg nok klær, sier Løvik.
Fortell om hemmelige bærplasser
Hun ber bærplukkere ikke være for hemmelighetsfulle om sine beste sankeplasser.
– Si fra til noen du stoler på om hvor du går. Sørg også for å løfte hodet innimellom slik at du selv ikke mister kontroll på hvor veien hjem er. I tillegg anbefaler vi alle å ta med ekstra batteribank til mobiltelefonen, skru på GPS og finne et sted med mobildekning om du går deg bort. Slik blir du lettere å finne for de som leter etter deg, sier Løvik.