En liten flaske med koronavaksine holes av en person med Røde Kors uniform Vis bildetekst
Røde Kors ber Norge forplikte seg til å dele noen av våre egne vaksiner med fattige land. (Foto: Andre Benicio, Cruz Vermelha Brasileira)

Norge må forplikte seg til å dele vaksiner

– Det er nå på tide at Norge konkretiserer når og hvor mange av våre egne vaksiner Norge vil fordele til fattige land, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær for Røde Kors i Norge.

Tidligere denne uken tok Frankrike til orde for at EU og USA skal dele fem prosent av alle vaksinene de har tilgang til. Norge har så langt ikke vært villige til å forplikte seg til å dele noen av våre egne vaksiner med fattige land. 

En eldre mann med munnbind sitter ned, mens en yngre mann bretter opp ermet på skjorten hans.
I begynnelsen av februar startet vaksineringen av for det meste helse- og hjelpearbeidere i Cox Bazar i Bangladesh. Rundt 32 frivillige fra Bangladesh Røde Halvmåne bistår under vaksinasjonen. Her får Dr. Asaduzzaman Khan sin første dose av vaksinen. Frivillige Shadat Hossain Jeshan hjelper til. (Foto: Ibrahim Mollik / IFRC)

– Hvis Norge skal være et foregangsland på dette området, må regjeringen gå i spissen og følge opp det franske initiativet med konkrete forpliktelser. Hvis Norges lederrolle skal ha troverdighet, må regjeringen være klar for å matche det franske forsalget, sier Apeland.

Han ber derfor regjeringen å klargjøre hvor mange av våre egne vaksiner vi skal dele, og ikke minst når vi skal begynne å dele dem.

– Akkurat nå er det mye fagre ord, men det gjenstår konkrete forpliktelser og vilje til faktisk å dele vaksiner for å øke tilgangen for de mest sårbare befolkningsgruppene i verden.

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors
EN mann men Røde Kors-vest og unnbind henter noe ut av en bil
Den internasjonale Røde Kors-komiteen har signert en avtale med Verdensbanken om å overvåke vaksineringsprosessen – både for at fordelingen skal være rettferdig og for at distribusjonen skal skje på en sikker måte.I tillegg vil frivillige fra Libanon Røde Kors sin ambulansetjeneste transportere personer som ikke kommer seg til vaksineringssentrene på egenhånd. (Foto: Jani Savolainen / IFRC)

Enda viktigere at Norge kommer på banen

I dag landet det første flyet med vaksiner i Ghana, som det første i Covax-samarbeidet. Senere denne uken skal flere land motta vaksineforsendelser gjennom det internasjonale vaksinesamarbeidet som Norge støtter økonomisk.

– Det er svært gledelig at vaksiner nå begynner å komme til land som i utgangspunktet ikke har hatt tilgang på det. Derfor er det enda viktigere at Norge nå kommer på banen. Det er ikke nok å si at man har en lederrolle, man må også lede ved eksempel. Norge kan ikke bruke sitt globale engasjement og pengestøtte til internasjonale mekanismer som hvilepute eller til å legitimere valg som i praksis forfordeler egen befolkning, sier Apeland.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99