Røde Kors trapper helseinnsatsen opp i Afghanistan
Hjelpeinnsatsen i Afghanistan trappes kraftig opp gjennom Røde Kors i Norge. En feltklinikk i Bakwa skal gi mennesker utenfor regjeringskontrollert område bedre helsetjenester.
Klinikken ligger i Farah-provinsen vest i Afghanistan. Dette er et av de mest konfliktutsatte områdene i landet og er i stor grad kontrollert av Taliban. Området har vært svært vanskelig tilgjengelig for internasjonale hjelpearbeidere til nå. I tillegg til å gi helsehjelp, skal det kirurgiske teamet bygge lokal kapasitet.
– Klinikken har blant annet fått styrket sin kirurgiske kapasitet, og for sivilbefolkningen er dette svært viktig. Særlig får gravide kvinner nå bedre hjelp, siden klinikken kan utføre keisersnitt og gi annen hjelp ved kompliserte fødsler, sier Bernt. G. Apeland, generalsekretær for Røde Kors i Norge.
Situasjonen i Afghanistan
Over 40 år med krig, tørke som rammer store deler av landet, og nå også koronapandemien har ført til en eksplosiv økning i de humanitære behovene i Afghanistan.
Mens det i 2020 var 9 millioner som hadde behov for humanitær hjelp, er det i 2021 mer enn 18 millioner. Halvparten av alle barn under fem år står i 2021 i fare for bli underernærte.
Det allerede svake helsesystemet i landet har store utfordringer med å hjelpe internt fordrevne, flyktninger og de som vender tilbake til landet, i tillegg til stadig flere pasienter som følge av Covid-19-pandemien. Tilgangen til grunnleggende helsetjenester er begrenset, spesielt i vanskelig tilgjengelig områder.
– Vi hjelper mennesker som er skadd i krigføring
I april besøkte han klinikken, som har personell og utstyr fra Røde Kors i Norge, i tillegg til 12 lokalt ansatte. I samarbeid med Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) skal Røde Kors i Norge styrke helsetilbudet. Det gjør vi gjennom å ruste opp klinikken, øke kapasiteten og styrke kompetansen hos de lokale helsearbeiderne.
Under besøket fikk Apeland selv møte både sivile pasienter og pasienter som var såret i konflikten. Feltklinikken behandler krigsskader etter skudd, traumer, eksplosjoner og brann.
– Mennesker som ikke lengre deltar i stridighetene har beskyttelse mot angrep, og må behandles humant, ifølge internasjonal humanitær rett og Genèvekonvensjonene. Det innebærer at alle som er skadd i krigføring har rett på hjelp, og sørge for at de får den helsehjelpen de har rett til. Det er det Røde Kors ble skapt for å gjøre, og det er det vi gjør her.
Alle som har behov for hjelp, skal få behandling
Apeland mener det er Røde Kors-bevegelsens nøytrale, upartiske og uavhengige mandat som gjør et slik prosjekt mulig.
– Som nøytral organisasjon er det et grunnleggende prinsipp for Røde Kors at alle som har behov får hjelp, får behandling, uavhengig av hvilken side av konflikten de har kjempet på. Dette prosjektet baserer seg på aksept og tillit fra alle partene i konflikten. Det viser hvor viktig det er å ha nøytrale organisasjoner som klarer å etablere denne tilliten, sier Apeland.
Dette gjør Norges Røde Kors i Afghanistan i tillegg til klinikken:
- Støtte til permanente 45 helseklinikker, 10 helsesentra og ett sykehus, drevet av Afghanistan Røde Halvmåne
- Støtte til 21 mobile helseklinikker, drevet av Afghanistan Røde Halvmåne
- Helseforebyggende arbeid og førstehjelp, drevet av Afghanistan Røde Halvmåne
- Marastoons; tilbud til de meste sårbare (fattighus) hvor det tilbys mat, midlertidig overnatting, undervisning til barn og yrkesopplæring for voksne
- Støtte til nasjonalforeningens medisinske logistikksystemer
- Finansutvikling
- Ortopedisk og rehabiliteringssentra, drevet av ICRC og Afghanistan Røde Halvmåne Røde Kors
- Røde Kors i Norge har to internasjonale delegater, én landansvarlig og én helsedelegat, samt fire lokalt ansatte i landet.
Større opptrapping
Klinikken er en del av en større opptrapping av helseinnsatsen i Afghanistan for Røde Kors i Norge. Vi støtter 45 av Afghanistan Røde Halvmånes klinikker, fordelt over hele landet. I tillegg er antall mobile helseteam i landet doblet fra 10 til 21. Disse teamene sikrer medisinsk hjelp i områder som er for langt fra andre helsetilbud.
Røde Kors i Norge har vært engasjert i Afghanistan i 20 år og når årlig 1,5 millioner mennesker med helsehjelp.