210327_untitled_001 Vis bildetekst
Strålende vær i Hunnedalen i Rogaland lørdag, men store deler av Sør-Norge får kraftig vind de neste dagene. Foto: Røde Kors.

Unngå uvær og skredfare - bruk søndagen godt

Mandag er det varslet betydelig snøskredfare og kraftig vind i store deler av fjellet i Sør-Norge. Røde Kors oppfordrer turgåere til å utnytte første del av søndagen i naturen før uværet slår inn.

Både vær- og skredvarsler tilsier at det kan bli utfordrende forhold i fjellområdene i store deler av Sør-Norge de neste dagene. Røde Kors oppfordrer alle som planlegger turer i fjellet til å sjekke både vær- og skredvarsler nøye.

– Det er en god ide å legge ut på tur søndag formiddag for å nyte en tur i fjellet. Slik varslene er nå, kan det bli krevende turforhold etter dette, sier nestleder i Landsråd for Røde Kors Hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy.

Skredvarslene på varsom.no viser faregrad 3, altså betydelig snøskredfare i store deler av Sør-Norge mandag. Lørdag gikk det tre snøskred ved Gaustatoppen i Tinn kommune. To av dem ble utløst av skiløpere.

– Det viser at marginene er små. Skredfare og sterk vind er en farlig kombinasjon, som krever ekstra oppmerksomhet, sier Gulbrandsøy.

Gulbrandsøy sitter på Røde Kors sin nasjonale påskesentral og innhenter rapporter fra Hjelpekorpsets 1200 frivillige som er i økt påskeberedskap den kommende uken. Nær 90 Røde Kors-hytter er bemannet i fjellet og ved sjøen, mens et stort antall frivillige har forsterket hjemmeberedskap for å kunne rykke ut ved behov.

Pr klokken 16.30 lørdag har Røde Kors registrert fem henteoppdrag, der alle dreier seg om uhell og småskader i skiløyper.

Den første helgen i påskeferien har dermed startet med færre aksjoner enn vanlig for Røde Kors-frivillige over hele landet. Antallet aksjoner på denne dagen i påsken er det laveste siden 2011, hvis man ser bort fra hytteforbud-året 2020.

– Det ser ut som folk har vært flinke til å ta vare på egen sikkerhet og at det varierende været har ført til mindre utfart enn det ville vært med sol og silkeføre, sier nestleder i Landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps, Kenneth Gulbrandsøy.

Ressursside: Syv tips for å unngå snøskred.