En person i hjelpekorpsuniform går på ski i tåke Vis bildetekst
(Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Røde Kors anbefaler en rolig start på påska: Usikre forhold i flere fjellområder

Med usikkert vær i sentrale fjellområder og moderat snøskredfare er det fornuftig å starte påsken forsiktig på fjellet, foreslår Røde Kors hjelpekorps.

– For mange er det nok fornuftig å ta en rolig start på påskeferien slik at man ikke får problemer med å komme seg til fjells eller får problemer på fjellet med utfordrende vær og føre, sier Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i Landsråd for Røde Kors Hjelpekorps 

Det er meldt kraftig vind fredag og lørdag, og nedbør i helgen. Kombinert med moderat snøskredfare gjør det at turer til fjells bør planlegges godt og de bratteste rutene bør unngås.

Les også: Dette bør du ha med i tursekken

God beredskap

Røde Kors håper likevel at så mange som mulig kommer seg på tur, enten det er i fjellet eller i lokalområder. Røde Kors er forberedt på at mange av de som har mulighet til å komme seg til fjells vil benytte muligheten i år, og hjelpekorps over hele landet er klare til å gi en god påskeberedskap i fjellet og i nærmiljøene over hele landet.  

– Vi håper og tror at mange vil trekke ut i naturen denne påsken, og da skal de være trygge på at våre frivillige er klare til å rykke ut på kort varsel for å bistå der det er behov.

Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i Landsråd for Røde Kors Hjelpekorps

6000 hjelpekorpsere

Røde Kors starter i dag sin påskeberedskap. Som vanlig vil 6000 godkjente hjelpekorpsere kunne kalles ut ved behov, men i tillegg er 1200 i ekstra beredskap i ferien for å raskt kunne rykke ut hvis det er behov for det.

Fire personer med hjelpekorpsuniform går på ski
Hjelpekorps over hele landet er i beredskap gjennom hele påsken. (Foto: Aleksander Båtnes / Røde Kors)

Om lag 50 Røde Kors-hytter er også bemannet slik at det er ressurser lett tilgjengelig i populære utfartsområder også ved mindre akutte skader.

Moderat snøskredfare

Kombinasjonen av vind, nedbør og moderat snøskredfare i viktige fjellområder kan skape forhold som vil være utfordrende i palmehelgen.  Snøskredfaren, som oppdateres daglig på varsom.no, er nå på nivå 2 i store deler av landet.

Les også: Fjellvett

– Tenk nøye gjennom skituren du har tenkt deg på. Moderat snøskredfare innebærer at skred både kan fjernutløses av skiløpere og naturlig. Unngå derfor skredutsatte områder og husk at snømasser etter skred kan nå langt ut i flatere terreng, sier Gulbrandsøy.  

En huskeregel er at fjellsider med helling på over 30 grader er ekstra utsatt. 

Avstand i skiløypa

Gulbrandsøy oppfordrer i tillegg alle til å praktisere smittevernreglene som gjelder i det daglige også på tur. Koronavett og Fjellvett blir like viktige denne påsken.

– Både hvis du skal gå på ski eller turen går på sti til fots er det en god ide å velge turmål der det vanligvis ikke er veldig mange mennesker. Ta to steg til siden hvis du havner i situasjoner der det blir vanskelig å holde den anbefalte avstanden, oppfordrer Gulbrandsøy. 

Røde Kors ber alle om å følge myndighetenes råd og regler, og fremhever at utendørs samvær med tilstrekkelig avstand åpner for gode sosiale opplevelser også i den spesielle situasjonen landet er i akkurat nå.