En kvinne blir intervjuet mens hun holder et stort diplom. Vis bildetekst
Jubelen stod i taket da det ble klart at Røde Kors Haugesund og Røde Kors vant helseprisen for 2021. (Foto: CF Salicath/Frivillighet Norge)

Helsepris til Haugesund-prosjekt mot koronaensomhet

Prosjektet #Vinduslykke fra Haugesund Røde Kors vant søndag kveld Helseprisen 2021.

Haugesund-initiativet #Vinduslykke betyr nettopp lykke bak et vindu. Prosjektet ble startet høsten 2020 som følge av at strenge smitteverntiltak satte en stopper for frivilligbesøk og arrangementer på sykehjem og institusjoner. 

– Det er utrolig stas for oss i Røde Kors å motta denne prisen. Jeg vil rose Haugesund Røde Kors for å ha utviklet en spennende idé som de har delt med hele organisasjonen. Gjennom pandemien har vi funnet gode ideer og løsninger på hvordan vi sammen kan bekjempe ensomhet.

Thor Inge Sveinsvoll, president i Norges Røde Kors

Vinduslykke går ut på å organisere konserter og annen underholdning utenfor vinduet til eldre på sykehjem og institusjoner, for å spre glede på en trygg og smittevernvennlig måte. Siden oppstarten har det blitt arrangert 215 ulike vinduslykke-arrangementer bare i Haugesund!

To eldre mennesker kikker ut av vinduet der de ser en person spille trompet på en scene.
I førjulstiden 2020 arrangerte Sandefjord og Vestfold Røde Kors Besøkstjeneste konsert for beboerne ved Sandefjord Medisinske Senter. (Foto: Røde Kors Vestfold)

Lyspunkt i hverdagen

Vinnerprosjektet ble annonsert på Oslo Rådhus søndag 5. desember i anledning Frivillighetens dag. Helseprisen er Stiftelsen Dams årlige utmerkelse til et prosjekt i regi av en frivillig organisasjon.

Tre personer med fargerike parykker gjør triks med hundene sine
Besøksvenn med hund i Agder Røde Kors holdt Vinduslykke-show gjennom hele sommeren. Her fra åpningen av turneen på Straitunet omsorgssenter i Kristiandsand. (Foto: Id Skrivarhaug / Røde Kors)

Gjennom #Vinduslykke er det blir arrangert alt fra hundeshow til konserter og andre kulturinnslag. Alt har foregått utenfor vinduene på sykehjem. Tilskuerne på den andre siden av vinduet har vært beboere på sykehjemmene, og de har gjennom prosjektet fått et nytt lyspunkt i hverdagen.

– Med relativt enkle midler har prosjektet utviklet en god metode for å motvirke ensomhet, for å bidra til å spre glede og gode stunder for veldig mange mennesker. Det er rett og slett imponerende hvor mye man har fått ut av denne ideen, sa ordfører i Oslo, Marianne Borgen, da hun delte ut prisen.

Haugesund inspirerte flere lokallag

Lokalforeningene i Røde Kors har blitt inspirert av hverandre, og #Vinduslykke arrangeres nå i flere byer og tettsteder i Norge, deriblant i Oslo, Trondheim, Sandefjord, Harstad, Kvæfjord, Tjeldsund, Ibestad og Gratangen, Re og Stokke. Haugesund Røde Kors er drivkraften bak prosjektet.

En eldre kvinne former hendene som et hjerte mens hun ser på en konsert utenfor vinduet.
Denne konserten i Havnaberg var det aller første #vinduslykke-arrangementet Haugesund Røde Kors besøkstjeneste hadde i samarbeid med Haugesund Seniorsenter. (Foto: Grethe Vangsnes)

– Det er fint å se at deling av erfaringer og gode ideer på tvers av lokalforeninger kan føre til at flere får et lyspunkt i hverdagen. Pandemien har minnet oss på hvor viktig de små tingene i livet er for vår livsglede og mentale helse, sier Sveinsvoll.

To eldre kvinner ser på en kvinne som underholder dem.
Vinduslykke har spredt seg til flere lokalforeninger. Her fra Trondheim i april! (Foto: Aleksander Båtnes/Røde Kors)

Dette prosjektet har vært viktig for å skape glede og sosiale møter, selv om det hele har foregått bak lukkede vinduer og balkonger. Det å dele fine øyeblikk sammen er viktig for alle, uansett alder og livssituasjon.

Prosjektet #Vinduslykke er finansiert gjennom støtte fra Stiftelsen Dam - tusen takk for støtten!