Skiløype med blå himmel Vis bildetekst
(Foto: Fyresdal Røde Kors)

Væromslag i fjellet skaper vansker for skigåere

Det er meldt væromslag flere steder i landet. Det er derfor viktig for turgåere å være ekstra oppmerksomme før de går ut.

Etter flere dager med regn, er det nå meldt sol i store deler av Sør-Norge. Nedbør og mildvær den siste tiden har også ført til at mange vann og elvefar er usikre. Væromslaget fører også til at føreforholdene vil variere gjennom dagen.

– Det kan være is i løypene om morgenen, mens det om ettermiddagen kan være slapseføre. Man kan ikke nødvendigvis se på snøen hvordan forholdene er under. Det er derfor ekstra viktig å være forberede turen før man legger ut, sier Rune Guldahl som er leder for påskesentralen i Røde Kors.

Røde Kors har følgende råd til de som skal ut på tur:

  • Følg med på værmeldingen for tiden du skal være ute.
  • Vær oppmerksom på hvordan været har vært i området du skal ut i de siste dagene. Vær særlig oppmerksom på endring i nedbør, vind og sol.
  • Løyper kan være lagt om.  Planlegg turen på kart, og følg med på oppdateringer på skisporet.no. 
  • Nå er det tynn is mange steder, særlig i de sørligste delene av landet. Elver og os er åpne, og det kan være overvann mange steder. 
  • En del løyper er ikke stikket i år, siden enkelte turisthytter ikke er bemannet. Det betyr at ruten man pleier å gå kanskje ikke er kjørt opp eller merket slik man er vant til. 
  • Husk å ha med ekstra klær, siden temperaturene kan skifte fort.

Økning i skader de første påskedagene

Så langt i påsken er det rapportert inn 171  skader til Røde Kors´ skadesentral. Det er omlag en tredjedel av det som er normalt i påsken. Samtidig ser vi en kraftig økning skjærtorsdag og langfredag, parallelt med at været er blitt bedre. 

– Det er flere årsaker til at vi har hatt færre skader i første del av påsken. Det skyldes særlig begrensninger i antall mennesker i skianleggene, men vi ser også nedgang i antall skader i løypene. På grunn av koronarestriksjonene er det færre folk i hyttene, og vi antar derfor at mange som ellers ville delt hytter har holdt seg hjemme. Samtidig ser vi at skirenn og andre arrangementer er avlyst, sier Guldahl.

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner i fjellet. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte:
 
Røde Kors´ pressetelefon (ikke SMS): +47 94 87 29 99  
eller pressevakt@redcross.no