Logoen til Ukraina Røde Kors Vis bildetekst
(Illustrasjonsfoto: Ukraina Røde Kors)

Røde Kors-frivillig drept i Ukraina

En frivillig i Ukraina Røde Kors ble drept i forbindelse med et omfattende angrep mot Kherson i dag.

– Dette er sjokkerende og dypt tragisk. Vi uttrykker vår kondolanse til familien til den omkomne, og vi sørger sammen med våre kollegaer i Ukraina Røde Kors og hele Røde Kors-bevegelsen, sier generalsekretær Anne Bergh i Røde Kors i Norge.

Den frivillige kvinnen var med i nødhjelpsteamet som bistår sivile i forbindelse med de store angrepene som rammer byer og infrastruktur. Det omfattende angrepet mot en bydel i Kherson rammet også kontorene til distriktsforeningen til Ukraina Røde Kors.

– Nok et eksempel på hvordan sivile blir drept og rammes

Bergh har de siste dagene vært i Ukraina. Norges Røde Kors har et omfattende samarbeid med Ukraina Røde Kors for å gi helsehjelp til flyktninger og andre ofre for krigen i landet. Hun har blant annet besøkt flere områder sterkt preget av krigshandlingene.

– Dette er dessverre nok et eksempel på hvordan sivile blir drept og rammes av de omfattende angrepene mot sivilbefolkningen, sier hun. Vi ber partene sikre at sivile og den livsviktige humanitære innsatsen beskyttes mot angrep og respekteres, sier Anne Bergh.

Ukraina Røde Kors og den Internasjonale Røde Kors-komiteen undersøker nå nærmere hva som skjedde i forbindelse med den omfattende beskytningen av byen hvor den frivillige ble drept.

Tett samarbeid med Ukraina Røde Kors

Bergh har de siste to dagene vært sammen med Ukraina Røde Kors i landet for å videreutvikle samarbeidet. Røde Kors i Norge hjelper Ukraina Røde Kors med drift av 20 mobile helseteam, og bistår også annen innsats og personell til Den internasjonale Røde Kors-komiteen sitt omfattende arbeid i Ukraina.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no