Barn på vei inn i Røde Kors-fly for å bli gjenforent med sine familier Vis bildetekst
I alt ble 83 barn gjenforent med sine familier . Foto: Jonathan BusasiI Nsalimbi/ICRC

Endelig fikk Grace klemme mamma

Det er en lykkelig dag for 16 år gamle Grace Kabeja. Etter fire år skal hun gjenforenes med familien. I juli ble 83 barn adskilt av konflikt gjenforent med familien.

– Det skal bli godt å komme hjem, sier hun på vei opp trappa på Røde Kors-flyet.

Grace kom bort fra familien da landsbyen ble angrepet for fire år siden. Siden har hun bodd hos vertsfamilier eller på mottakssentre forskjellige steder. Hun visste ikke hvor familien var, eller om de var i live.

– Noen sa at foreldrene mine var drept. Andre sa de hadde flyktet. Men jeg hadde håp, og ville gjerne registrere meg da jeg ble kontaktet av en frivillig fra Røde Kors, sier Grace.

Endelig sammen

Etter et møysommelig arbeid kan Grace endelig gjenforenes med familien. Det har gått to år, men hun vet nå at foreldrene er i live, og de gleder seg til å få Grace hjem igjen. I dag skal hun fly de 450 kilometrene tilbake til Pweto til Manono.

Etter fire år blir Grace gjenforent med familien. Stor lykke!
Det var et hjertelig gjensyn da Grace endelig kunne klemme moren etter fire år. Foto: ​Jonathan Busasi Nsalimbi/ICRC

Grace er blant 83 barn i alderen fem til 19 år som ble gjenforent med familiene sine i Den demokratiske republikken Kongo (DRC) denne måneden. Barna hadde mistet kontakten med sine nærmeste som følge av væpnet konflikt og vold sør-øst i landet.

Du kan se at barna trenger tid til å bearbeide det som skjer med dem. Noen av dem husker ikke foreldrene sine.

Florence Anselmo, leder av ICRCs sentrale sporingsbyrå

I alt foretok ICRC-flyet 11 separate turer for å bringe barna hjem til familiene som ventet i byer i hele Øst-Kongo. Den største gjenforeningen var i byen Manono, hvor 53 familier var overlykkelige over å se barna sine igjen. Det er kongolesisk Røde Kors og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) som koordinerer arbeidet for å returnere barna til familiene sine.

Møysommelig arbeid

Ofte tar oppsporing av familiemedlemmer lang tid, flere av barna som nå gjenforenes har vært savnet i over fire år. Det kan være fordi familieadressen mangler og det er svært lite annen informasjon å gå på, området kan være vanskelig å nå, og logistikk- og sikkerhetshensyn kan gjøre det vanskelig å få tilgang til enkelte søkeområder.

– For alle disse familiene er det en enorm lettelse å få barna tilbake etter en desperat ventetid. De har levd alt for lenge i uvisshet om hva som skjedde med dem siden angrepene, sier Ramon Olaf Broers, afrikaanalytiker i Røde Kors.

– Å gjenforene familier atskilt av væpnet konflikt og vold er en sentral del av Røde Kors´ mandat. Dette arbeidet tar mye tid, men det er helt essensielt. For familier som lever i angst, er det godt å få svar på hvor det har blitt av deres kjære, sier Broers.

Flere hundre barn

Siden begynnelsen av året har Røde Kors registrert flere hundre barn som har mistet kontakten med familiene sine som følge av konflikt og vold i Kongo.

Røde Kors støtter familier gjennom et system som lar fordrevne og adskilte mennesker komme i kontakt. Bare i løpet av de siste seks månedene har nesten 200 barn fra Den demokratiske republikken Kongo blitt gjenforent med familiene sine, og mellom 2017 og 2021 ble mer enn 2500 barn returnert til sine kjære.