Tre menn fra Røde Kors står utenfor et bygning med store bæreposer med leker Vis bildetekst
Frivillige og ansatte i Oslo Røde Kors er klare for å hjelpe flyktningene som kommer, og bistå myndighetene slik at ankomsten til Norge blir så god som mulig. (Foto: Oslo Røde Kors)

Røde Kors øker innsatsen for flyktninger fra Ukraina som kommer til Norge

Innsatsen fra Røde Kors-frivillige blitt økt kraftig på mottakssenteret på Råde og på det midlertidige mottaket som ble opprettet på Helsfyr i Oslo søndag.

Røde Kors trapper nå opp innsatsen for å hjelpe flyktninger fra Ukraina i Norge.

– Over én million mennesker har flyktet fra krigen i Ukraina, og vi må forberede oss på en omfattende innsats. Det er krevende for de som har flyktet fra krigen å komme hit, mange med små barn. Vi skal bistå myndighetene slik at det kan bygges opp et godt mottak i Norge både når de kommer til Norge, og når de skal bo på mottak og etter hvert i kommunene over hele landet

Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors

Røde Kors har styrket beredskapen for å kunne hjelpe flyktningene som kommer og bistå myndighetene slik at ankomsten til Norge blir så god som mulig.  

Lekerom for barna som venter

På mottakssenteret i Råde har Røde Kors trappet opp innsatsen slik at det nå er tre skift med frivillige som er der for dem som trenger hjelp og bistand. Det nasjonale ankomstsenteret er i ferd med å bli fylt opp. På det nye midlertidige mottaket på Helsfyr startet den frivillige aktiviteten opp søndag formiddag.

To kvinner pakker leker ned i store poser
Oslo Røde Kors er godt i gang med arbeidet for å hjelpe flyktningene som kommer fra Ukraina til Norge. Her pakker de leker som skal til mottakssenteret på Helsfyr. (Foto: Oslo Røde Kors)

Frivillige fra Oslo Røde Kors skal blant annet ta seg av barna mens mødrene får gjennomført registreringsprosessen, samt bistå på andre områder i den krevende situasjonen de er i. Oslo Røde Kors har samlet inn leker og laget to lekerom for barna som venter.

En mann ligger på gulvet og setter sammen leker
Oslo Røde Kors fyller opp lekerommet for barna som kommer til mottaket på Helsfyr. (Foto: Oslo Røde Kors)

Over hele landet forbereder Røde Kors seg på å hjelpe flyktningene som snart vil bli sendt videre til lokale mottak. Porsgrunn Røde Kors mobiliserer i dag sine frivillige for de over 100 flyktningene som er meldt vil bli overflyttet fra Råde i løpet av kort tid.

Stiller opp med godt trente frivillige

– Det er ingen tvil om at det er viktig og krevende å bygge opp en stor kapasitet til å hjelpe familiene som har flyktet fra krigen i Ukraina. Vi så det i 2015, og vi forbereder oss på det nå, sier Apeland.

Røde Kors skal stille opp med alt vi kan med godt trente frivillige for å kunne hjelpe mottaksapparatet og kommunene når vi nå igjen skal ta imot mange mennesker som trenger beskyttelse.

– Vi lærte mye av flyktningkrisen i 2015. Da var lokalforeninger over hele landet engasjert i å støtte kommunene med å ta imot og hjelpe nyankomne syrere på flukt.  Også nå vil vi gjøre alt for å våre lokalforeninger over hele landet kan hjelpe både flyktningene og lokale myndigheter der det er behov for det, forteller generalsekretæren.