220220 Golsfjellet familien Blakkestad Vis bildetekst
Hver påske er hele familien Blakkestad på vakt for å sikre at fjellfolk og hjelpekorpsere har det de trenger. Bak: Nora, Cecilie og Anders. Foran: Sindre og Odd Inge.

I påskeberedskap: – Ungene kjenner ingen annen påske

Hvert år sørger familien Blakkestad for en trivelig påske på Golsfjellet.

Siden tidlig på 90-tallet har Odd Inge Blakkestad vært sentral i påskeberedskapen på Golsfjellet. 30 år senere jobber to generasjoner Blakkestad dagen lang gjennom hele påsken for å sikre beredskapen.

– Ungene kjenner ingen annen påske, forteller mamma Cecilie.

Første påsken datteren Nora var i påskeberedskap var hun bare 18 dager gammel.

For familien på fem er påsken lukten av eksos fra scooteren og bållukt i klærne. Det har vært jobb fra morgen til kveld, men også veldig mye kos. Påsketilværelsen i beredskap har gitt mersmak hos neste generasjon. I dag er både Nora og storebror Sindre aktive i hjelpekorpset. Yngstemann Anders må vente enda et halvt år før han er gammel nok for å bli godkjent hjelpekorpser.

– Enten ville de blitt lei, eller så ville de bli motivert, sier pappa Odd Inge om barna som har vokst opp med påskeberedskap.

Familien Blakkestad på snøscooter
Barna i familien Blakkestad kjenner ingen annen påske enn den i beredskap på Golsfjellet. Fra venstre bak: Sindre, Cecilie og Odd Inge. Foran: Anders og Nora.

Organisert påskeberedskap i 30 år

For noen er Odd Inge bedre kjent som påskegeneralen og Cecilie som husøkonomen. De forteller at titlene kom til som en fleip, men de er ikke ufortjent. Sammen har de fasilitert gjestene på Røde Kors-hytta på Golsfjellet, og lista over gjestene kan en snakke om i timevis. Der finner man blant annet navn på en rekke ministere, og med disse navene tilhører gode historier.

Men det viktigste for familien er likevel alle hjelpekorpserne som har vært på vakt og deltatt i påskeberedskapen. Det er samholdet på hytta som gjør at familien organiserer påskeberedskap år etter år.

Å ta over stafettpinnen etter ekteparet blir kanskje ikke lett, men det er enda en stund til det er aktuelt.

– Enn så lenge er vi motiverte til å stå på for at påsketjenesten blir tatt vare på og gjennomført.

Cecilie

Men eplet faller ikke langt fra stammen. På spørsmål om noen av barna kan tenke seg å ta over ser alle på Anders. Han har nemlig som mål å passere pappa Odd Inge i antall påsker på Golsfjellet.

I påskeberedskap

I løpet av påsken er mange av landets hjelpekorps i ekstra beredskap. Vanligvis har Røde Kors Hjelpekorps 1.200 frivillige i forsterket beredskap på 150 hytter eller på hjemmevakt. I tillegg til de mange tusen frivillige som er i vanlig beredskap i tilfelle uforutsette hendelser.

– Påsken er høytid også for våre frivillige, og mange ser frem til fine dager ute i naturen i beredskap for andre. Jeg håper alle får en trygg og god påske- og husker å repetere og følge Fjellvettreglene, sier landsrådsleder i Hjelpekorpset, Kjersti Løvik.

Landsrådsleder Kjersti Løvik
Landsrådleder Kjersti Løvik oppfordrer alle som skal på tur til å repetere Fjellvettreglene før påsketuren.

På en gjennomsnittlig påske gjennomfører hjelpekorpset rundt 220 søk- og redningsoppdrag, og behandler mer enn 600 store og små skader.

I 51 år har Røde Kors bemannet sin nasjonale kommunikasjonssentral. Siden 2018 har Påskesentralen vært lokalisert ved nasjonalkontoret i Oslo. Sentralen innhenter i samarbeid med våre påskesentraler i hele landet oppdatert informasjon om alle hendelser og aksjoner gjennom påsken.

Dette bør du pakke i sekken på påskefjellet.

Til stede over hele landet

Røde Kors vil denne vårlige påsken oppfordre alle til å ta gode og trygge valg både på fjellet, på og ved sjøen og i sitt nærmiljø.

Lokale Røde Kors-foreninger bemanner også en rekke båter langs kysten i påsken. Påsken er sen og Røde Kors forventer stor aktivitet både på fjellet, i skogen og langs og på sjøen. Når været lokker flere ut i naturen, er det ekstra viktig for Røde Kors å være til stede der mennesker ferdes.