Frivillige fra Røde Kors står nede i en metrostasjon foran esker med mat og andre nødvendigheter. Vis bildetekst
Mange har søkt tilflukt i metrostasjoner mens krigen herjer i Ukraina. Ukraina Røde Kors har gitt 8.000 mennesker som har kommet seg i dekning under bakken mat, vann og andre nødvendige varer. (Foto tatt 28. februar av Ukraina Røde Kors)

Ukraina: Dette gjør Røde Kors nå!

Midt i kampene som gjør det humanitære arbeidet vanskelig, gjør Ukraina Røde Kors alt de kan for å hjelpe sine medborgere. Røde Kors i nabolandene tar i mot menneskene som flykter over grensene.

Hva gjør Røde Kors-bevegelsen?

Team fra Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) er tilstede i Donetsk og Luhansk. I løpet av den åtteårige konflikten, har ICRC vært til stede i Donbas og bistått befolkningen i regionen. ICRC er en av de største humanitære aktørene i Donetsk og Luhansk og har støttet Ukraina Røde Kors med både økonomisk og operasjonell støtte.

22. februar leverte ICRC 3.000 liter drikkevann til Dokuchaevsk sykehus og sendte 7.000 liter vann til Donetskområdet. Vi har nylig besøkt interneringssteder for å bidra til forbedring av sanitærforhold og bistå med ernæring. Der sikkerhetssituasjonen tillater det vil folkene våre i Ukraina fortsette arbeidet. Dette arbeidet innebærer å reparere viktig infrastruktur, støtte helseinstitusjoner med medisiner og utstyr, og støtte familier med mat og hygieneartikler.

Vi vil også fortsette vår bilaterale og konfidensielle dialog med partene i konflikten for å beskytte dem som er berørt av opptrappingen. Opptrappingen av kamphandlinger forstyrrer vannforsyningen. Flere vannstasjoner og rørledninger som forsyner millioner av mennesker er ute av drift. Ingeniørene til ICRC er i kontakt med lokale ingeniører for å få detaljer om hvilket utstyr som trengs for å få i gang pumpestasjonene. ICRC supplerer Dokuchaevsk sykehus med 3.000 liter vann for å opprettholde deres tjenester, samt 7.000 liter vann for å bistå Donetsk med å opprettholde livsnødvendige tjenester i samfunnet. I Olenovka skal ICRC sette opp fem vannstasjoner med 5.000 liter hver så befolkningen kan hente vann på egenhånd. I Mariupol forsøker vi å gjenopprette vannforsyningen til helse- og utdanningsinstitusjoner. ICRC har åpen telefonlinje for mennesker som ønsker å gjenopprette kontakt med familie eller andre kjære.  ICRCs operasjon i Ukraina er vel etablert og bidrar til humanitær hjelp på begge sider av kontaktlinjen, men det er et stort behov for økonomisk støtte. For å dekke alle behovene ICRC ser i konflikten er det behov for 628 millioner kroner. Dette beløpet er basert på det humanitære behovet ICRC så i forkant av opptrappingen av konflikten.

Hva gjør Ukraina Røde Kors i Ukraina?

Ukraina Røde Kors har jobbet på spreng, under svært vanskelige og uforutsigbare forhold, siden starten på invasjonen 24. februar. Logistikksystemene er ødelagt; sykehus og ambulanser har blitt ødelagt mange steder; familier har blitt separert og barn har ikke medisiner; og Ukraina Røde Kors trenger tilgang til forsyningslinjer i øst, sør, og den sentrale Ukraina.

Ukraina Røde Kors (URK) hadde i løpet av 27. februar distribuert 30.000 mat- og hygienepakker til de i nød. De har iverksatt evakuering av personer med nedsatt funksjonsevne, og igangsatt førstehjelpstrening til 2.000 mennesker i T-banestasjoner og bomberom i forberedelse på et stort antall skadete over de nærmeste dagene.

Frivillige i ulike deler av landet er i gang med å støtte de som er rammet. Disse distribuerer klær, mat og tilbyr overnatting. De prøver også å evakuere de som ikke har kommet seg i sikkerhet, og det gis prioritet til kvinner, barn og eldre. Videre er URK i gang med å rekruttere flere frivillige. Nasjonalforeningen rekrutterer blodgivere og det gis førstehjelp i områder hvor nødvendig. De er aktive over hele landet.

Ukraina Røde Kors har 24 regionalkontor og 280 lokalforeninger.

Hva gjør landene som grenser til Ukraina?

Polen Røde Kors

Polen Røde Kors beskriver en stor humanitær krise og har lansert en innsamlingsaksjon under slagordet #napomocUkrainie (Hjelp Ukraina). Polen Røde Kors organiserer bistand til ukrainske borgere som er berørt av den væpnede konflikten.

Allerede 28. februar har 300.000 flyktninger krysset grensen inn til Polen. 22 team jobber ved ulike mottakssentre ved grensen. De har samlet inn 600.000 EUR og varedonasjoner.

PRK startet innsamling av matvarer, hygineartikler, førstehjelpsutstyr, tepper og soveposer. 

 

Allerede i midten av februar i år overleverte Lublin lokallag feltsenger og soveposer, noe som gjorde det mulig å forberede 370 steder for ukrainske borgere ved grenseoverganger i Lublin-regionen. Podkarpackie lokallag i Rzeszów er også forberedt på drift.  Rzeszów er den største grensebyen til Lviev i Ukraina.  PRKs «hjelpekorps» kan når som helst støtte statlige tjenester og lokale myndigheter i å sikre grenseoverganger, og nå gjennomfører de medisinsk behandling av ofre som krysser den polsk-ukrainske grensen. PRK støtter midlertidig innkvartering for flyktninger fra krigssoner. De har utstyr (feltsenger, soveposer, tepper, personlige hygieneprodukter) og har lang erfaring med å gi humanitær hjelp. Polen Røde Kors er også klar til å delta i organiseringen av en humanitær bistandskonvoi om nødvendig. 

 

Slovakia Røde Kors (SRK) (land med grense til Ukraina) 

Budskapet deres er: Vi gjør alt i vår makt for å bidra til å gi og koordinere hjelp for folk fra Ukraina som kommer til Slovakia. Situasjonen er i stadig utvikling, og behovene som må dekkes, endres tilsvarende. ‎Slovakia Røde Kors bistår i samarbeid med myndighetene nær grenseovergangene med Ukraina – Ubľa, Ulič, Veľké Slemence og Vyšné German. SRK har for øyeblikket ingen planer om å sende materiell assistanse direkte til Ukraina. ‎ Frivillige og ansatte fra Slovakia Røde Kors er klare til å hjelpe til ved grensen til Ukraina – med førstehjelp, i transport av immobile mennesker, i støttetjenester og for å tilby en søketjeneste for å forbinde familier i tilfelle de mister kontakten med sine kjære som følge av konflikten.‎ 

 

Ungarn Røde Kors (land med grense til Ukraina) 

Har åpnet en innsamlingsaksjon.  

 

Romania Røde Kors (land med grense til Ukraina)

30.000 flyktninger har allerede krysset grensen. 90% av dem har et sted å bo, ofte hos slektninger eller bekjente. De har fått store mengder donasjoner; mer enn de er i stand til å håndtere. Det forhandles om leveranse fra Romania til Ukraina, og de håper å få sendt over tepper og mat på onsdag 2. mars. De har igangsatt familieoppsporing på grensen og donert telefonkort til mange som trenger det.

 

Moldova Røde Kors (land med grense til Ukraina) 

Dette er en liten forening med liten stab. Det behøver ikke bety at de ikke er aktive. Vi avventer mer informasjon om deres aktivitet. Buskerud Røde Kors samarbeider med Moldova Røde Kors innen twinning og i dette var en av lokallagene i Transnistria inkludert. Dette samarbeidet ble avsluttet sent 2020.

 

Litauen Røde Kors  

Disse har allerede i noe tid drevet en side på sin webside som henvender seg til ukrainere. Her får man informasjon om nesten alt, overskriften er: Hva behøver ukrainere og deres familiemedlemmer å vite når de ankommer fra Ukraina?  Litauen Røde Kors kan foreløpig ikke huse flyktninger, men dette jobbes det med.  Litauen Røde Kors tilbyr juridisk konsultasjon og med nødhjelp så som: mat, hygiene produkter utstyr til barn, Sim kort til telefoner. Restoring family links er et viktig tilbud.  

 

Generelt til publikum sier foreningen; all som vil hjelpe kan gi en donasjon samt tilby husly til flyktninger.  

 

Slovenia Røde Kors  

Har åpnet en innsamlingsaksjon og gitt av sitt katastrofefond.  

Russland Røde Kors

Russland Røde Kors samarbeider med UKR. De har åpnet en hotline og de har begynt pengeinnsamling for å støtte nødhjelpsresponsen. Russland Røde Kors har samlet 47 tonn nødhjelp til mer enn 18.000 mennesker i Rostov og andre regioner, med hjelp fra 1.000 frivillige – nødhjelpen inkluderer klær, hygieneartikler, tepper og husholdningsartikler.